Otthon

A kényelem háromszöge

A jól megtervezett konyhában öröm a munka. Szinte természetes, hogy minden kéznél van és könnyen elérhetõ. S ha mégsem? Ki gondolná, hogy a nem jól berendezett konyhában a háziasszonynak kilométereket kell gyalogolnia, amíg ebédet fõz?




Gondoljuk végig, hogyan készítünk el egy egyszerű rántottát. A tojást elővesszük a hűtőből, letesszük a pultra, majd megmossuk, kikeverjük egy tálban, és megsütjük. Ezután tálaljuk, megesszük, majd mosogatunk, és végül elpakoljuk az edényeket. Járkálunk le s fel a saját konyhánkban. Hogyan kímélhetjük meg lábunkat, derekunkat e sok toporgástól?

A háztartási berendezések megfelelő funkcionális sorrendjének kialakításával a háziasszony 60 százalékkal kevesebb utat tesz meg, és 30 százalékkal kevesebb időt tölt a konyhában. Úgy kell elhelyezni a hűtőt, a mosogatót és a sütőt, hogy azok egy úgynevezett bázisháromszöget alkossanak. Ez az elrendezés nagyon sok kényelmetlenségtől óvja meg a háziasszonyt, hisz nem kell ide-oda futkosnia.









A konyha súlypontjában a vízvételi hely (mosogató) áll. Az előkészítés során is szükség van rá, és az étkezés végén újra fontos szerephez jut.

A konyha berendezésénél nagyon fontos szempont, hogy az egyes gépek, készülékek között legyen elég munkafelület, ahová mindent ki lehet pakolni, és így kényelmesen összeállíthatjuk az ételt. Fontos, hogy a munkafelület jól hozzáférhető legyen, mert gyakran kell tisztítani, törölni. A munkapult alatt el lehet helyezni a tárolószekrényeket az edényekkel.









Az az ideális, ha legalább 90 cm hosszú, összefüggő munkapult van a mosogató (víz) és a tűzhely (tűz) között. Lehetőleg kerülni kell az olyan megoldásokat, ahol ezek szinte összeérnek. Ez az elrendezés nem csak kényelmi szempontból nem ideális. Gondoljunk arra, hogy a víz és a tűz nincsenek jó barátságban egymással. Senki sem szeretné, ha a mosogatóvíz belekerülne az éppen készülő ételbe, de az sem szerencsés, ha az elmosott, tiszta edényre ráfröccsen a pörköltszaft.






Sok az olyan konyha, aminek két ajtaja van: a bejárati, az előszoba felől, és az, amelyik az étkezőbe vagy a nappaliba vezet. Ezeket a konyhákat lehetőség szerint úgy kell berendezni, hogy az „átmenő forgalom” ne keresztezze a bázisháromszöget, mert nagymértékben akadályozná a munkát.

Aki az ergonómiai szempontokat is figyelembe veszi konyhája tervezésekor, biztos lehet benne, hogy sok örömét leli majd a főzésben, de még a konyha tisztán tartásában is.


Még könnyebb és élvezetesebb a takarítás, ha a Cif termékskálájából választunk hozzá tisztítószert. A Cif gyengéden, mégis hatékonyan távolítja el a konyhai szennyeződéseket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top