Otthon

Sztárok új szerepben

Színészek, írók, modellek élték ki fantáziájukat, és álmodtak egy-egy különleges lakberendezési tárgyat. <br>Nézzük, hogyan jár a sztárok agya.

A Nyugat-Európában méltán népszerű lakberendezési áruházlánc, a Habitat idén ünnepli fennállásának negyvenedik születésnapját. A jeles alkalomból Tom Dixon, aki ünnepelt designbútor-tervezőből avanzsált művészeti vezetővé a Habitatnál, nem mindennapi kollekcióval rukkolt elő: közismert személyiségeket, sőt sztárokat kért fel arra, hogy egy-egy darabot alkossanak az évfordulóra. Az illusztris névsorban egyaránt találunk híres színésznőket, művészeket, divattervezőket, írókat, modelleket és zenészeket – az egyetlen közös bennük az, hogy még sosem terveztek lakberendezési tárgyat. A stílszerűen VIP (Very Important Products) névre keresztelt sorozat számára tervezett Helena Christensen, Ewan McGregor, Kristin Scott Thomas, Philip Treacy, Issey Miyake, Paul Smith és Deepak Chopra (a teljes kollekció megtalálható a www.habitat.co.uk weboldalon). Ha valamelyik európai nagyvárosban jársz, mindenképpen érdemes bekukkantanod valamelyik Habitatba, hogy megnézd őket (a teljes üzletlista szintén olvasható a weboldalon. Figyelem: a feltüntett árak országonként változhatnak!).









Deepak Chopra: Jógaszőnyeg
(35 euro)
Az ezoterikus író, akinek művei (például a Végzetes véletlen vagy A szeretet útja) itthon is hatalmas sikert arattak, egy lótuszvirág-ábrával díszített, két élénk színben kapható jógaszőnyeget álmodott meg. „A szőnyeg, amit a Habitat számára terveztem – mondja Chopra – ideális eszköz arra, hogy valamennyien megtegyük az első lépést a saját belső egyensúlyunk felé vezető úton.“ Hát, egy ilyen szőnyegen nem nehéz…









Erwan McGregor: Rendezői szék
(150 euro)
„Hogy miért kértük fel éppen őt? Hát ki tudja jobban, milyen egy kényelmes szék, mint egy hollywoodi színész, aki hosszú órákat üldögél a forgatásokon kényelmetlen ülőalkalmatosságokban, a sorára várva?…” – teszi fel a költői kérdést Tom Dixon, a Habitat művészeti vezetője. Úgy tűnik, mégsem olyan kényelmetlenek azok a székek: a Csillagok Háborúja és a Trainspotting sztárja rendezői széket tervezett – igaz, jó nagy zsebekkel.









Helena Christensen: Viráglámpa
(40 euro)
“A viráglámpa ötlete abból a vágyból született, hogy a természetet az otthonunkba csempésszük – mondja a kilencvenes évek ünnepelt szépsége, akinek fotóstehetségét mostanában kezdi felismerni a világ. – Rugalmas szárának köszönhetően az én lámpám ráadásul akár a poharakra vagy az asztal lábára is felfuttatható, így akár egy igazi dzsungelt is varázsolhatunk az otthonunkból.”









Kristin Scott Thomas: Utazótáska
(195 euro)
“Mint minden színész, én is rengeteg időt töltök várakozással, ezért szeretem minden percemet értelmesen kihasználni – mondja az Angol beteg és a Gosford Park szépséges főszereplője. – Egy olyan tárgyat terveztem tehát, amit én hordozható irodának hívok, és amit akár a térdedre fektetve is használhatsz. Modern, egyszerű és könnyű, emellett pedig vörös bőrből készült, ami engem Agatha Christie regényeire emlékeztet. Gyűlölöm, ha egy szép tárgy semmire sem jó, és ugyanígy egy hasznos tárgynak sem kell feltétlenül csúnyának lennie.









Manolo Blahnik: Cipőkanál (25 euro)
Mi mást tervezett volna az extravagáns lábbelijeiről ismert Manolo Blahnik, mint egy tűsarkú formájú cipőkanalat? Az ötlet annyira egyszerű és magától értetődő, hogy szinte csodálkozik az ember, miért nem neki jutott eszébe…









Carla Bruni: Függőszék
(80 euro)
“A székemnél a bohém olasz művészlakások inspiráltak – mondja a kilencvenes évek sztármodellje, akinek másfél évvel ezelőtt kiadott lemeze óriási siker volt Francia- és Olaszországban, – ezenkívül azt is fontosnak tartottam, hogy a tárgy, amit tervezek, kül- és beltérben is használható legyen. Jó himbálózást! “









Daft Punk: Dohányzóasztal
(1000 euro)
“Több inspirációs forrásunk is volt – mondják a francia elektronikus zene apostolai. – Először is a Led Zeppelin Presence című albumának borítója, aztán a táncparkett a Szombat Esti Láz című filmben. Az asztalunkban speciális lámpa van, a világítás zeneérzékeny és kilencféle módban működik, így forrasztottuk össze a zenét, a fényt és a tárgytervezést.“









Jean Nouvel: Asztal
(700 euro)
Az ezredforduló egyik legkísérletezőbb kedvű építésze egy hiperegyszerű asztalt tervezett. “A célom az volt, hogy a hozzám egyébként is nagyon közel álló minimalizmus jegyében tervezzek valamit. A lehető legegyszerűbb vonalakkal, a lehető legkevesebb anyagból, de úgy, hogy a lehető legtöbb stílushoz és enteriőrhöz illeszkedjen, és egyaránt alkalmas legyen dolgozó- és étkezőasztalnak, vagy akár szobanövények tárolására.”









Lennox Lewis: Ébresztőóra
(39 euro)
“Azért terveztem éppen egy ébresztőórát, mert mindenkit emlékeztetni szeretnék arra, milyen hatalmas szerepet játszik az idő az életünkben – mondja a bokszoló. – A ringben például minden egyes másodperc számít, és mivel minden másodperc egyedi és megismételhetetlen, mindegyiket a lehető legtudatosabban kell kihasználnunk. Nemcsak a kötelek között!”










Philip Treacy: Fotel
(1200 euro)
A hihetetlen képzelőerővel megáldott, meghökkentő kreációiról ismert kalaptervező egy narancssárga fotelt alkotott a Habitat számára. “A fotelemet az egyik kalapkollekcióm, a korongformájú darabok ihlették. Méregdrága textillel van bevonva, ettől igazi haute couture modell, és szerintem hihetetlenül szexi is. Ketten is elférnek benne…”

A nagyméretű fotókért klikkelj a képekre!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top