Otthon

Indián kaspók az indiánnyárra

A nyarat ugyan egyikünk sem tudja meghosszabítani, de a hangulatát igen: egzotikus perui és mexikói indián mintás kaspókkal.






Kattints a képre!
A perui és mexikói indiánok által készített cserépedényekre az a jellemző, hogy azok nagyon színesek és, elsősorban geometrikus mintákkal, gazdagon díszítettek. Minden vidéknek megvan a maga külön motívumvilága, a fazekasság és kerámiaművészet hagyományait pedig apáról fiúra viszik tovább a családok. Bár a minták szabályosak, a sablon segítségével egyszerűen megfesthetők, és kedvünk szerint variálhatóak a színek és a formák.

Így készül a kaspó:

Alapanyagok, kellékek:
• nagyméretű kerámiakaspó
• ceruza
• akrilfesték (vas-oxid-fekete, titánfehér, kadmium-narancssárga és permanent-vörös)
• ecset

1. A minta felrajzolása
A Praktika magazin szeptemberi számának mellékletben megadott sablon elemeit másoljuk át egy lapra, majd vágjuk ki, helyezzük a kaspóra, és ceruzával halványan rajzoljuk körbe. Használjuk a fantáziánkat: tetszőlegesen variáljuk az elemeket, a csíkok vastagságát, ritmusát változtassuk kedvünk szerint; nincsenek kötöttségek.

2. A minták kifestése
A vezetővonalak felrajzolása után nagyon egyszerű a dolgunk, csak ki kell festeni a mintákat. Itt sincsenek szabályok, olyan színeket használjunk, melyekkel a lakásunkhoz leginkább illő kaspót készíthetünk. Végül a motívumokat a fekete akrillal kontúrozzuk ki, ezzel téve igazán karakteressé a színvilágot.

Alapanyagok:
• kaspó, 4500 Ft/db (Oázis Kertészetek)
• akrilfesték, 385 Ft-tól (Pannoncolor)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top