Otthon

Olimpiai sarok

Kevés olyan nagy horderejû esemény van a világon, amely annyi embert mozgat meg, vagy éppen “ragaszt” a televízió elé, mint a négyévenkénti olimpiai játékok.





Kicsik és nagyok, de főleg a férfiak várják izgatottan ezt a két hetet, és szurkolnak éjjel-nappal kedvenc sportolóiknak. Nekik és nem utolsósorban unatkozó családtagjaiknak szeretnénk örömet szerezni néhány igazán mókás, de annál egyszerűbb ötlettel.

Kötényt adunk

Végre itt a ragyogó alkalom, hogy vendégül lássuk a régen látott barátokat, és a ház ura bemutassa sütő-főző tudományát a jókedvű társaságnak. Ez a farmeranyagból készült kötény biztosan kedvet csinál neki, hogy összeüssön egy nagyszerű grillvacsorát, és akár át is vegye az irányítást a konyhában vagy a kertben. Nekünk pedig egyszerű szabása miatt nem jelenthet gondot a kötény megvarrása.





Alapanyagok, kellékek:

• 150 cm farmeranyag (140 cm széles) 280 cm, 1-2 cm széles ripsz- vagy csíkos szalag
• okkersárga cérna
• a szalaggal egyező színű cérna
• Inkjet Dark speciális transzferpapír és felvasalófólia
• olló
• gombostű
• tű
• jelölőkréta





1. A kötény varrása
Az augusztusi Praktika mellékletben található méretezési rajz alapján készítsük el a szabásmintát, majd rajzoljuk át és szabjuk ki a farmeranyagból a kötényt és a zsebet. A kötényt körben szegjük be a következő lépésekben: először az A-val jelölt két oldalt hajtsuk vissza kétszer, 2 cm szélesen, gombostűzzük, majd a belső szélén egyszer varrjuk le az okkerszínű cérnával, ezután ugyanígy hajtsuk vissza, és varrjuk le a B oldalt is. A C oldalakat kétszer 1 cm szélesen hajtsuk vissza, gombostűvel rögzítsük, majd a farmernadrágokhoz hasonlóan, duplán varrjuk végig mindkét oldalon. Végül a D oldalt hajtsuk vissza 2 cm szélesen kétszer, és egyszer varrjuk végig.





2. A zseb elkészítése
A zseb felső szélét kétszer hajtsuk vissza 1 cm szélesen, duplán varrjuk végig. A többi három oldalon 1-1 cm-t hajtsunk be, gombostűvel rögzítsük a megadott helyre, majd duplán varrjuk végig.





3. A pántok varrása
Szabjunk ki 4 db 70×8 cm-es csíkot az anyagból. A pántok egyik rövidebb végét 1 cm szélesen behajtjuk és levasaljuk, majd a hosszanti oldalakat 3, illetve felülre 2 cm szélesen ugyanígy. A színes szalagot férceljük a visszahajtások fölé, a végét hajtsuk be, majd varrjuk végig a szalag két szélén. (Felső szálnak a szalaggal harmonizáló színű cérnát, alsó szálnak okkerszínű cérnát fűzzünk be.) Ha elkészültek a pántok, varrjuk fel a nyitott végüket a kötényre.





4. A kép felhelyezése
A speciális Inkjet Dark transzferpapír alkalmas arra, hogy sötét anyagra is képet varázsoljunk. Fontos, hogy a papírra csak tintasugaras nyomtatóval nyomtathatjuk a képet, és nem kell tükrözni, mint általában a transzferpapíroknál. A kötényt vasaljuk át, hogy biztosan száraz legyen. Vágjuk körbe a kép kontúrját, a nyomatot hordozó réteget óvatosan húzzuk le a papírról, és fektessük a kívánt helyre, majd helyezzük rá a felvasalófóliát. Ezen keresztül vasaljuk a mintát körkörös mozdulatokkal, egy-egy szakaszon kb. 15-20 másodpercig (vasalási hőfok: kb. 200 OC).

TIPP
Mielőtt felvasaljuk a képet a textilre, a körbevágásnál lehullott darabokkal végezzünk próbavasalást, és tapasztaljuk meg, hogy melyik hőfok a megfelelő. Akkor sikerült jól a vasalás, ha megmarad a fehér szín, és csak alig tűnik át a farmer felülete, amire ráolvadt a fólia, viszont a sarkait nem lehet visszaszedni. Ha a színek besötétednek, és a farmer teljesen átüt a nyomaton, túl magas hőmérsékleten vasaltunk.

Alapanyagok:
• Inkjet Dark transzferpapír és antistick fólia, 715 Ft (Multiprint)

Minta a kötényre

Szükséges szoftver: Acrobat Reader

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top