Otthon

Játékos gyertya gyúrható viaszból

A tûznek mágikus hatása van. Ez az oka, hogy a gyertyafény még a szürkébb hétköznapokba, az egyszerû kerti összejövetelekbe is lop egy kis meghittséget.

Ezek a gyúrható viaszból készült színes halacskák derűs látványt nyújtanak, és az apró fények hangulatossá teszik az esti pikniket. A megformázásuk pedig gyerekjáték, vacsora előtt akár fél óra alatt elkészíthetjük őket.

Így készülnek a gyertyahalak:

Alapanyagok, kellékek:
· 4 csomag gyúrható viasz
· 30-40 cm kanóc
· 1 ív kék vagy zöld A4-es alumíniumlemez
· 4 darab nagy ásványvizes palack
· fémdomborító szerszám és hurkapálca, vagy tompa kötőtű
· olló, sniccer
· 25 cm vékony drót
· filc vagy egéralátét

1. A viasz mintázása
Kezünkkel addig melengessük és gyúrjuk a viaszt, amíg jól formázhatóvá nem válik. (Ha túl lágy, nehéz vele dolgozni, inkább pihentessük egy kicsit.) Alakítsuk ki a halacska testét, majd mintázzuk meg rá a pikkelyeket valamilyen íves, lapos tárggyal, pl. egy kiskanál nyelével.

2. Az alumínium domborítása
Fektessük az alumíniumlapot egy filcdarabra vagy egy egéralátétre, ami kellően puha felület ahhoz, hogy szépen domboríthassuk a vékony lemezt. A fémdomborító szerszámmal határozott vonallal rajzoljuk fel a száj körvonalát és az ajkak közti vonalat. A lemez hátoldaláról kezdjük el a körberajzolt területet finoman visszadomborítani – így kapunk szép, telt szájat. A domborítás után ollóval vágjuk körbe a formát.

3. A részek elhelyezése
A farokuszonyt hasonló technikával alakítsuk ki, de hagyjunk egy kis nyúlványt, amivel a viaszba rögzül. A szem két apró pöttyből és a szemhéjat formázó ívekből áll. A kész darabkákat könnyen belenyomhatjuk a viaszba.

4. A kanóc behúzása
A halacskát testformájának megfelelően fúrjuk át függőlegesen egy kötőtűvel vagy a hurkapálcával. A lyukon keresztül dugjunk át egy vékony, félbehajlított drótot, majd ebbe a hurokba beakasztva óvatosan húzzuk be a kanócot. A gyertya fenekén a kanócot vágjuk le, és kicsit nyomkodjuk rá a viaszt, felül pedig hagyjunk körülbelül 1-2 cm-t (a meggyújtáshoz).

5. A tálka elkészítése
Ásványvizes palackok alját sniccerrel vágjuk le úgy, hogy kövessük a palack formáját, mintázatát. Különböző irányból kisebb fodrokat vághatunk a tálka
szélébe, s ezeket az olló élével be is pöndöríthetjük. Állítsuk a tálakba a halakat, és öntsünk alájuk annyi vizet, hogy éppen csak a hasukig érjen. Így természetes közegükben úszkálhatnak a halacskák, és a leolvadó viasz sem hagy foltot.

Alapanyagok:
· gyúrható viasz, 200 Ft/db4kanóc, 100 Ft/m (Első Budai Művészellátó, Remo
Hobby)
· alumíniumlemez, 410 Ft /A4 ív (Pikszis Kreatív)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top