Otthon

Egész évben virágzik

Ha nem akarunk virágokból is, mint ruháinkból téli és nyári kollekciót tartani, akkor is van megoldás. A fokföldi ibolya egész évben bontja szirmait. Megfelelõ gondozás mellett állandóan színekkel tölti meg a lakást.

 Ehhez öt elengedhetetlen kellékre van szükségünk: állandó meleg, gondos öntözés, magas páratartalom, világos hely, rendszeres tápanyag-utánpótlás. A növény levelei kerekdedek vagy szív alakúak, felszínük bolyhos, zöld, alsófelületük pedig liláspiros vagy világoszöld. Virágai egyszerűek vagy összetettek, színük fehér, rózsaszín, bíborvörös, ibolyakék vagy tarka. Az elnyílt virágokat és a fonnyadt leveleket azonnal csípjük le. Az idősebb növényekről az oldalhajtásokat le kell venni. Viszonylag kinőtt cserépben kell tartani és vigyázzunk, hogy a levelek ne érjenek az ablaküveghez.

Fényigény:
Egész évben sok fényt igényel, de vigyázzunk, hogy tűző napsütésnek ne tegyük ki.







fokföldi ibolya
Hőigény:
Fontos számára a magas hőmérséklet, nyáron 18-22 °C, télen, pihenési időszakban legalább 16 °C. Óvjuk a huzattól és a hirtelen hőmérsékletváltozástól.

 Vízigény:
Tartsuk a földjét mindig nedvesen, két öntözés között hagyjuk, hogy a talaj felszíne egy kicsit kiszikkadjon. Lehetőleg szobahőmérsékletű vizet használjunk.

Páratartalom:
Nagy páratartalmat igényel, ezért a cserepet állítsuk nedves kavicsrétegre.

Betegségek:
A tűző naptól sárga foltos lesz a levele, a túlöntözés tőrothadásos megbetegedést okozhat. Ha a virágok és a levelek penészesek, botritisz- vagy lisztharmatfertőzés támadta meg.

Kártevők:
A viaszos tetvekre és a levéltetvekre érzékeny.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top