Otthon

Tûzrakóhelyek

Az otthon töltött nyári estéket akár nyaralásként is megélhetjük, ha található kertünkben egy tûzrakóhely, amelyet a szûk család ugyanúgy ki tud használni, mint egy nagyobb meghívott társaság.

A tűzrakóhely ne legyen túl közel a házhoz. Mert a füstszag így könnyebben behatol a házba. Nem beszélve arról, hogy az esti sütés-főzéssel járó zajok zavarhatják a bent lévők nyugalmát. Különösön ott, ahol kisgyerek van a családban. Ha gyakran hívunk barátokat, akikkel bográcsban szeretjük elkészíteni az ebédet vagy a vacsorát, válasszunk egy nagyobb vízszintes területet, amelyet le is lehet burkolni, de mindenképpen akkorát, hogy az asztal kényelmesen elférjen rajta.





Maga a tűzrakóhely kialakítása egyszerű. Kb.60-80 cm átmérőjű kört alakítsunk ki, amit terméskövekkel rakjunk körbe. Hagyjunk rést a kövek között, a tűz ugyanis akkor a legerősebb, ha elegendő levegőt kap alulról. A kereskedelemben kaphatók olyan elemes tűzrakók, amelyek a kiegészítőkkel alkalmasak bográcsos főzésre is, de a hozzá tartozó rács segítségével hús sütésére is használhatóak.





Ahhoz, hogy a tüzet körbe tudjuk ülni – szalonnasütéskor ez elengedhetetlen – legegyszerűbb, ha rönköket helyezünk el. Ezeket be is áshatjuk a földbe, hogy ne billegjenek. Mint épített kerti elem megjelenhet a tűz körül egy 40-45 cm magas ülőfal is, ami nemcsak a tűz körbeülését teszi lehetővé, hanem föld mögé töltésével a szélvédettség kialakításában is fontos szerepet játszhat. Ha még növényeket is ültetünk mellé, kertünk díszes részévé válhat.





A grillezés, flekkenezés legegyszerűbb módja a barbecue-állvány, de esztétikusabb megoldást kapunk, ha építünk egyet. Nem bonyolult feladat, nem kell megijedni tőle. Alul kialakítunk a fák számára tárlóhelyet, amely fölött a két oldalfalhoz rögzítve elhelyezünk egy fémlemezt.

Ezen rakjuk meg a tüzet, de gondoljunk arra, hogy ezt időről-időre ki kell hamuzni, tehát hozzá kell tudni férni. E fölött található maga a sütőrács, amit szintén célszerű leszedhetőre elkészíteni, hogy a tisztántartása egyszerű legyen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top