nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Otthon
Gyertyakészítés

Gyertyakészítés

A gyertyakészítés legnagyobb öröme a kísérletezés, valamint természetesen az elkészült mûvek, melyekkel hangulatosabbá varázsolhatjuk környezetünket.
NLCafé
f Ajánlom

Eszközök 

• Duplaaljú főzőedény, ez helyettesíthető egy öreg edénybe helyezett kávéskannával.
• Hőmérő: nagyon fontos eszköz, hőmérő nélkül ne is álljunk neki gyertyát készíteni!
• Edénytartók, edényfogók, attól függően, hogy milyen edényt vagy kannát használunk.
• Öntőformák. 

Az öntőforma belsejébe, hogy ne ragadjon bele a viasz legkönnyebben használható a szilikonspray, de mogyoróolaj is működik.

• Vágószerszám a kanóchoz.
• Fakanál a viasz kavarásához.
• Serpenyő: legalább 20 cm átmérőjű, sokféle célra, elsősorban az öntött gyertyák aljának elegyengetésére.

Viasz

1-2.  Sokféle viasz létezik, a kezdőknek ajánlott az általános paraffinviasz, mely 135-145 fokos tartományban olvad.
Ahogy egyre tapasztaltabbak leszünk, kedvünk támadhat egyéb viasztípusokkal is kísérletezni, például méhviasz vagy más olvadáspontú paraffinok.


Kanóc 

3.
A kanócokat három fő típusba oszthatjuk: lapos, négyzetes és drótszerű. Az előbbi kettőt öntött és mártott gyertyákhoz használják, az utóbbit az úszó és a fogadalmi gyertyákhoz. A kanóc kiválasztásában legfontosabb, hogy mérete megfeleljen az öntőforma átmérőjének.

4. Minél kisebb a forma, annál kisebb kanócot kell használnunk. Ha az elkészült gyertya próbaégetésekor minimális viasztócsa keletkezik, a kanóc túl kicsi. Ha viszont a kanóc körüli megolvadt viasztócsa megfojtja a lángot, akkor túl nagy. A kanóc méretének változtatásával tudjuk legkönnyebben beállítani, hogy gyertyánk hogyan égjen.

Fontos fejben tartanunk, hogy ha bármit megváltoztatunk a viasz összetételében, akkor ahhoz hozzá kell igazítanunk a kanóc paramétereit is. Ha nincs kéznél többfajta kanócunk, akkor az adalékanyagok mennyiségének módosításával állíthatjuk be a viasz keménységét és a gyertya tökéletes égését.


Festék

5. Kétféleképpen színezhetjük a gyertyákat, festékkel és pigmentekkel. A legtöbb gyertyát festékanyaggal színezik. A pigmentek nagyon koncentráltak, elsősorban a mártott és faragott gyertyáknál alkalmazzák. Alapvető szabály, hogy pigmentet nem használunk a gyertya belsejének színezésére, mert összetevői akadályozzák a viasz megfelelő égését.

Legelőnyösebb kifejezetten gyertyafestésre szolgáló anyagokat használni. Ha mély, sötét színt szeretnénk, ne növeljük a festék mennyiségét, hanem a gyertya elkészülte után merítsük azt a festékbe, ugyanis a gyertya anyagának túl magas festékkoncentrációja égési problémákat okozhat. A szín világosabb lesz, mint ahogy azt az olvasztóedényben látjuk. Az árnyalat ellenőrzéséhez cseppentsünk egy kevés viaszt fehér papírra. Vegyük figyelembe, hogy az adalékanyagok is befolyásolják a végső színt.


Illat 

A gyertyákhoz használt illatanyagok két fajtája a folyékony illóolaj és az illatanyag-tömb. Bár az előbbi költségesebb, de sokkal jobban működik. Kövessük a gyártó útmutatásait. Ügyeljünk arra, hogy ne használjuk mértéktelenül az olajat, mert a túl nagy mennyiség tönkreteheti a gyertyát.
Megosztás Facebookon