Otthon

Hogyan tartsunk rendet?

Rendet kellene tartani a gyerekszobában, mert hihetetlen összevisszaság alakul ki szinte egyik pillanatról a másikra. Lehetetlen feladatnak tûnik, hogy csemetéinket rá tudjuk venni a rendrakásra. A dolgot az is megnehezíti, hogy a mi rendrõl alkotott elképzelésünk általában nem egyezik meg a gyerekek felfogásával.




Ahelyett, hogy falra másznánk, amikor századszor botlunk meg egy földön heverő holmiban, használjuk ki a fal által nyújtott óriási felületet. Így megkönnyíthetjük gyermekünknek, hogy rendezetten tarthassa játékait és ruháit. A gyerekek szeretik szétdobálni a dolgaikat. Ezt kihasználva szereljünk fel egy kosárlabda-gyűrűt a játékok kosara fölé, a szennyesláda fölé, s mindjárt élvezetesebb játék lesz összegyűjteni a szennyes ruhát. Alkalmazhatunk kész felakasztható kosarat is, a falra felerősítve ugyanúgy gyűjtőfunkciót láthat el. Használjunk zárt polcokat, így a könyvek és egyéb tárgyak nem tudnak lepotyogni a két szélén, s könyvtámaszt sem szükséges fölszerelnünk.





Akasszunk az ajtóra zsákokat, ezekben kényelmesen tárolhatjuk a kitömött bábukat, játékautókat, mindenféle játékszert, valamint ruhadarabokat, például kalapot, kesztyűket. Ez a módszer takaros, rendezett és a dolgok könnyen hozzáférhetőek. Borítsunk be egy teljes falfelületet parafával, ez lesz a helye gyermekünk művészi munkáinak. Váltogassuk gyakran a kint lévő rajzokat, illetve gyűjtsük össze a régieket biztos helyre, ha nem akarjuk, hogy felhalmozódjanak, és kupacokban álljanak.





Helyezzünk el rengeteg, nagyméretű, lekerekített végű kampót, olyan magasságban, hogy elérje a gyerek, s így könnyedén felakaszthatja ruháit, sapkáját, kabátját, hátizsákját, egyebeket. Akaszthatunk rájuk kötélfogóval ellátott dézsákat is, melyekben kis játékokat, apró, könnyen elkeveredő alkatrészeket tárolhatunk, vagy akár zoknikat is.

A gyerek megjelölheti a kampókat vagy a tárolódobozokat, úgy, hogy rárajzolja azt, amit tart bennük. Nagyszerű módja a cimkézésnek, hogy ha belehelyezzük a tartóba egy játék részeit, például egy összerakható várat minden tartozékával együtt, a katalógusából kivághatunk egy képet, és azt ragasztjuk fel a tartódobozra.





Fontoljuk meg, hogy fedeles, vagy fedél nélküli dobozokat választunk-e. A fedelek ugyanis sokszor összevissza hányódnak, mert nem használjuk őket, kivéve persze, ha a dobozra vannak erősítve. Ha mégis használunk fedelet, vigyázzunk, nehogy olyan legyen, amely könnyen odacsípi gyermekünk ujját, ha az kicsit óvatlan.

Rengeteg ötletből válogathatunk, mely megkönnyíti számunkra, hogy felhasználjuk a fal nyújtotta teret, és így rendben tartsuk az ékszereket, sportfelszerelést, játékokat, ruhákat. Tehát ne feledjük, hogy ne másszunk a falra. Inkább használjuk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top