Otthon

Emeletes ágy: egy légtérben, mégis külön

Nagyon lényeges, hogy a gyermeknek a lakásban legyen egy saját kuckója, olyan sarka, esetleg szobája, ami csak az övé. Ezt sokszor nem egyszerû kialakítani, fõleg akkor, ha több gyerek is van a családban.




A legtöbbször megoldhatatlan, hogy mindenkinek külön szobája legyen, ezért egy térben kell őket elhelyezni. Amíg kicsik, addig ez nem is olyan nagy gond, ám ha különböző korúak és neműek, már bonyolultabb a helyzet.






A gyerekszobában egyszerre többféle tevékenység zajlik. A gyerek ugyanabban a térben alszik, játszik, tanul, barátokat fogad, és itt vannak a ruhái, játékai, könyvei, tárgyai is. Ha több testvér osztozik egy szobán, úgy még nehezebb ésszerűen megtervezni, hogy mégis mindenkinek meglegyen a saját mozgástere a másik zavarása nélkül. A tér praktikusabb kihasználása végett a legelterjedtebb bútordarab az emeletes ágy.





Sok lakásban megtalálható, egyszerű megoldás. A hagyományos, legelérhetőbb verzió azonban a két gyerek számára nem nyújt egyforma konfortot. Az alsó és a felső résznek is vannak előnyei és hátrányai, de az biztos, hogy csakis alvásra lehet használni. A szoba többi részén pedig osztozniuk kell, s emiatt gyakran konfliktusba keverednek egymással. Pedig mindegyik vágyik egy kizárólagos birodalomra, ahová visszavonulhat, ha netán egyedüllétre vágyik, vagy zavartalanul kíván dolgozni, pihenni.






A külföldi gyártók és tervezők újabb és újabb ötletes bútorokat, komplett berendezéseket kínálnak, melyek esztétikusak és praktikusak, és az alapvető, nem csak felnőttekben élő igényeknek is abszolút megfelelnek. Minden gyereknek jól körülhatárolt felségterülete van saját tárolókkal, polcokkal, lámpákkal, ággyal, melyre akár nappal is le lehet heveredni olvasni, zenét hallgatni.

Az iskoláskorúaknak íróasztal, a kisebbeknek játszóasztal alakítható ki. A pihenés, a tanulás és a játszás tehát nem összeegyeztethetetlen tevékenység; a két különböző szint optimális módon lehetővé teszi, hogy több gyerek zavartalanul tehesse a dolgát. Barátságos színek, kellemes fények teszik hangulatossá a szobát.





Külön figyelmet érdemel a lépcsők alatti tárolóhely, illetve az ötletes világítási megoldások. Ilyen módon egy térben is, egymás zavarása nélkül élhet két vagy több, egymástól eltérő életritmusú, különböző igényű kis ember. Ha kevesebb a helyünk, válasszunk olyan megoldást, mikor az emelet eltolva, vagy térben elfordítva helyezkedik el az alsó ágy fölött. Ez kellemesebb az alul alvónak, a felső ágy kényelmesebb lépcsővel, vagy helyszűke esetén létrával közelíthető meg.





Ha végképp nincs elég helyünk, praktikus megoldás lehet a görgőkkel ellátott ágy, amely nappal eltüntethető, összetolható, hogy több szabad terület maradjon a szobában játszásra. Szükség esetén írólap helyettesítheti az állandó íróasztalt. Polcok, fiókok, szekrények segítik a tárolást.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top