Otthon

Rongyszõnyeg

A rongyszõnyegkészítés mindig is a vidéki asszonyok feladata volt. Sosem becsülték meg igazán, nem tartották 'elit' kézimunkának, sem különösebben figyelemre méltónak. Így a rongyszõnyegnek nincs igazán írott története, de annál gazdagabb a szóbeli tradíciója.

Az észak-amerikai partvidék bevándorlói vitték magukkal a rongyszőnyeg európai hagyományát. Kezdetben csak néhány régióban, és csak bizonyos etnikai csoportok folytatták a tradíciót. Különböző technikák, kreatív megoldások születtek. Különösen New England-ben virágzott a szőnyeg-készítés, a közeli gyapjú-üzemek miatt. Bonyolult tervek, új típusú szőnyegek készültek. Az első világháború és a húszas évek alatt az érdeklődés megcsappant, majd a harmincas években újra megnőtt, de a hangsúly inkább a praktikumra, kevésbé a művészi megoldásra került. A szőnyegszövés mára művészi szintre emelkedett: számos szakember foglalkozik művészi szőnyeg készítésével.


Manapság a szőnyegek 100% gyapjúból készülnek, és nagyon dekoratívak. Kézzel szövik, vágják, és speciális fonallal fűzik őket. Természetesen vannak hatalmas géppel szőtt szőnyegek is, de ezek igazából nem rongyszőnyegek. Az igazi rongyszőnyeget -nevéből adódóan- rongyokból készítik. Talán nem olyan hosszú életűek, de igazi élvezet és szép elfoglaltság elkészíteni őket, még szövőszék sem szükséges hozzá.


Vágd fel az anyagot kb. 2 cm vastagságú csíkokra. Ha nagyon vékony az anyag, egy kicsit vastagabbra is lehet. A kezdethez szükséged lesz egy rögzített orsóra, erre kell föltekerni a csíkokat. Ha ilyened nincs, egyszerűen köss egy hurkot az ajtókilincsre, vagy más helyre. Tedd meg három rongycsíkkal. Ezután fond össze azokat ugyanúgy, ahogy a hajat szokták. Közben próbálj ügyelni arra, hogy a nyers szélek befelé forduljanak, és ne látszódjanak, így felfejtődni sem fognak. Még jó pár ilyen darabot készíts el. A kilincsre hurkolt részeket persze vágd le és szegd el. Az első darab hossza fogja meghatározni az egész szőnyeg alakját, és nagyságát.


Ha kör alakú szőnyeget akarsz készíteni kezd egy nagyon rövid fonattal, és csinálj egyre nagyobbakat. De folytassuk egy egyszerű, hosszúkás darabbal. Helyezd a földre vagy egy nagy asztalra a fonatokat egymás mellé úgy, hogy a fonat az élén feküdjön. Keress valamilyen hosszú tűt, mondjuk egy kötőtűt. Erősíts rá egy tartós fonalat. Majd kezd el átfűzni a tűt a fonatokon hurokról hurokra. Ha ezzel kész vagy, indulj el a következő hurkon, és azon is menj végig. És így tovább az összesen. Nem kell hozzá más, csak egy kis türelem. Különösen szépen mutatnak előszobában vagy konyhában. Tisztításuk is nagyon egyszerű, mosógépben kimoshatóak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top