Otthon

Úszómedencék

Ugye, milyen isteni érzés egy forró nyári napon elmerülni a hûsítõ habokban? Kívánhatunk-e mennyeibb luxust, mint egy saját úszómedencét a kertünkben?

Gyors megoldások

Legegyszerűbb, ha a nyár elején dömpingszerűen megjelenő, felfújható vagy felállítható gyermekmedencét veszünk. Ezeknél fel kell készülnünk arrai, hogy „rendeltetésszerű” használat esetén sem bírnak túl sokat. Néhány jó tanács a használatukhoz:

  • Célszerű homokra, vagy ócska pokrócra teríteni őket, hogy az alattuk lévő kis kavicsoktól ne lyukadjanak ki idejekorán.
  • Ha van olyan hely a kertben, vagy akár egy erkélyen ahol egy ilyen kis medence a burkolaton elfér ott a víz tovább tiszta marad.
  • Ha nincs napi vízcsere akkor a vizet fertőtleníteni kell.
  • A víz könnyebben felmelegszik, ha fekete nylonzsákokat fektetünk a medence aljára.

    Épített medencék

    Manapság az épített úszómedencék forma és anyagválasztéka igen gazdag. Szinte csak a pénztárcánk szab határt képzeletünknek. Fontos, hogy nem minden anyagból lehet gazdaságosan kihozni minden formát – következésképpen először a formát találjuk ki. A forma megtervezésénél viszont érdemes figyelembe venni azt, hogy a medencét néha le is kell takarni és nem mindegy, hogy mennyit kell szenvedni egy amorf formájú takarófóliával.

    A gépészet még csak ezután következik – ez az amit tényleg szakemberre kell bízni. A medence kialakításának első fázisában gondolni kell a gépház elhelyezésére. Ne legyen túl messze, de lehetőleg a fedlap se ne éktelenkedjen a burkolat közepén. Lehet a vizet csak tisztítani és forgatni, tisztítani és melegíteni, de lehet olyan áramlást is létrehozni, mellyel szemben úszva akár egy 3m-es medencében is ki lehet fáradni.

    Ha már azt érzed, hogy a medencét illetően mindenre gondoltál akkor el kell, hogy keserítselek.

    A használatot nagyban befolyásoló kérdés még hátra van: nyitott vagy fedett lesz? A nyitott szabadabb, természetesebb, viszont a víz jobban koszolódik és az időjárás viszontagságainak is jobban ki vagy téve. A fedett lehet fix vagy elhúzható, felnyitható, levehető… Fedett medencénél viszont a szellőzést kell jól átgondolni, különben a nyári hűsítő úszkálás helyett gőzfürdőben lesz részünk.

  • Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

    Címlap

    top