Otthon

Készítsünk tojásfát!

Könnyen elkészíthetõ, és jól mutat az ünnepi asztalon - vagy akár a gyerekek szobájában - egy friss, tavaszi, ágas-bogas tojásfa.

Tojásfújás

Mielőtt nekilátnánk a festésnek, el kell távolítanunk a tojás belsejét – anélkül persze, hogy összetörnénk a héját. Ez egészen egyszerű: ki kell fújnunk a tojást.

  • A tűt szúrjuk be a tojás vékonyabb végébe, s hozzunk létre egy apró lyukat, a tojás másik végén pedig egy valamivel nagyobbat.
  • Mozgassuk körbe a tűt, hogy biztosan átszakítsuk a tojássárga körüli hártyát.
  • A tojást tartsuk egy edény fölé, s fújjunk keresztül a kisebbik lyukon. A tojás így ki fog jönni a nagyobb lyukon át az edénybe.
  • Alaposan öblítsük ki vízzel a héj belsejét.

    A “melléktermékből” isteni omlettet, rántottát vagy lepényt készíthetünk másnap reggel….

    A tojásfa elkészítése

    Az üres tojásokat a szokásos módon festjük és díszítjük (vigyázzunk, így sokkal sérülékenyebb!). Most szükségünk lesz egy hosszú zsákvarrótűre – a tojásnál legalább másfélszer legyen hosszabb. Ha megszáradt a festék, válasszunk egy szép szalagot (ami még belefér a tűbe), vagy egy színes pamut-, cérnaszálat, és fűzzük be, majd óvatosan vezessük át a tűt fonalastul a tojáson. Fontos: a kisebbik lukon szúrjuk be a tűt, hogy a tojáshéj el ne repedjen, mert kívülről befelé rugalmasabb!

    A madzag végére köthetünk egyszerűen csomót, vagy a tojás aljára egy szép szalagmasnit (esetleg egy vékonyabb fonalra is köthetünk utólag nagyobb masnit).

    A tojásokat vázába állított aranyeső- vagy barkaágakra, de akár száraz faágakra is felfűzhetjük.

  • Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

    Címlap

    top