Otthon

Tavaszi gyepápolás

A mostani enyhe tél után is fontos feladat, hogy felélesszük magától is lassan éledõ gyepünket a tavaszra. A fekete-szürke foltokat vetéssel és gyeppótlással tûntetheted el a kertedben.

Tavaszi vetés

Ha fűmagot szeretnénk vetni, talajlevegőztető géppel 6-10-szer menjünk keresztül a területen, mert rengeteg üreget kell létrehoznunk, hogy javítsuk a talaj megjelenését és sűrűségét.

A megművelt földet körülbelül egy hónapig hagyjuk állni, mielőtt bevetnénk.

Ha közvetlenül az átforgatás után vetünk, az üregeknél lévő magok kicsíráznak és gyorsabban növekednek, mint a földben lévők, így a gyep egyenetlen, foltos kinézetű lesz.

A talajszellőztetést a vetéssel kapcsolva a gyepnek vadonatúj megjelenést adhatunk, s ez közel sem kerül akkora erőfeszítésbe és költségbe, mint az egész terület felszántása.

Gyeppótlás

A hideg évszak elmúltával előfordul, hogy a tavalyi szép zöld gyep néhol foltos. A puszta, kopott földpontokat azonban hamar eltüntethetjük:

– Ha a gyep egyes helyeken kikopott, eltűnt, vasgereblyével lazítsuk fel a területet, majd szórjuk be fűmaggal (felülvetés).

– A fűmag mennyisége ilyenkor a fele legyen a fűvetésnél szükségesnek, vagyis 1,4-2 dkg négyzetméterenként.

– A kiszórt magokat 1-2 cm vastagon takarjuk be termőfölddel, hogy megakadályozzuk a csírázó magok kiszáradását.

– Ezután lapáttal tömörítsük a földet.

Teljes fűcsere

A kikopott vagy nagyon gyomos foltokat legjobb, ha sekélyen (5-10 cm mélyen) felássuk, alaposan megtisztítjuk, majd a területet gereblyével elegyengetjük és hengerezzük.

Az így előkészített talajra négyzetméterenként 3-4 dkg fűmagot szórjunk, amit a fent leírt módon termőfölddel takarunk. A magvetés után a területet alaposan itassuk át. Ha száraz az idő, a rendszeres öntözésre a magok kikeléséig, illetve a fű megerősödéséig szükség lehet.

Megoldás a gyepkocka

Drága, de biztos és gyors módszer a gyeptéglával pótlás. Azonban ez csak akkor jó, ha a gyeptégla, illetve a kertünk gyepét alkotó fűfajok legalább hasonlóak. Másként ezek a területek nem olvadnak bele a meglévő gyepbe, hiszen a bennük lévő fűfajok eltérő növekedésűek és színárnyalatuk is más. Fontos, hogy az egymás mellé rakott gyeptéglákat az illeszkedési helyeknél szórjuk be fűmaggal (1 dkg/m2), ami ha kikel, a táplálkozási pontokat eltakarja. A lefektetés után alaposan öntözzük be a területet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top