Otthon

Gyepszellõztetés egyszerûen

Újjáéled a gyep, ha tavasszal nem feledkezünk meg arról, hogy a tápanyagok útját elzáró téli maradványokat -törmeléket, korhadékot - eltûntessük, és talaját fellazítsuk.

A levegőztetésről

Mivel a téli hónapok alatt mellőztük, elhanyagoltuk a gyepet, nyár előtt újra gondoskodnunk kell róla. Mielőtt trágyáznánk vagy fűmagot vetnénk, érdemes átszellőztetni a gyepet. A levegőztetés a talaj kis darabkáinak átmozgatásával lehetséges, ez elősegíti a tömődött föld és az összeállt mulcs feltörését. Még fontosabb, hogy az üregek segítségével az éltető levegő, víz és a tápanyagok lejutnak a gyökérrégióba. A gyepszellőztetés egyik módja, hogy felvesszük egyik régi baseball vagy golfcipőnket (acéltüskékkel a talpán) és ezt viseljük, míg szétszórjuk a trágyát. Ha ez nem áll rendelkezésünkre, érdeklődhetünk a helyi boltokban a szükséges szellőztető berendezés után.

A nyesedékről

Ahogy a pázsit a hosszú nyár előtt áll, észre kell vennünk, hogy egyre inkább eltömődik nyesedékkel (hullott, elhalt növényi anyagréteggel, mely szétszóródik a fűszálak között). Idővel ez a réteg halálra fojtja a pázsitot. Hogyan lehet ezt elkerülni? Először is csökkenteni kell a trágyák használatát, mivel ez serkenti a szerves törmelék felhalmozódását. Valamint hasznos évente megmunkálni a területet valamilyen levegőztető szerszámmal, hogy feltörjük az összegyűlt réteget és átszellőztessük a gyepet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top