Otthon

Fûmag vagy gyepszõnyeg?

Mit tegyünk, hogy álmaink gyepét láthassuk kertünkben - az ablakon kitekintve? Két módszer közül választhatunk: a magvetés vagy gyeptégla, gyepszõnyeg használata között. Mint a legtöbb dolognál az életben, mindkettõ mellett érvek és ellenérvek sorakoznak.

Mi alapján dönts?

A két módszer közötti választást egyetlen szempont befolyásolja: az ár. Első ránézésre a gyepszőnyegfektetés sokkal drágábbnak tűnik, mint a fűmagvetés. Ha azonban jobban belegondolunk abba, hogy mennyi munkát és szakértelmet igényel a gyepszőnyeg előállítása, máris másként viszonyulhatunk az árhoz.

A gyepiskolában naponta többször megöntözik, háromnaponta nyírják, havonta műtrágyázzák a gyepet, és mindezt 12-15 hónapon át, majd speciális géppel méretre vágják, feltekercselik, hogy minél egyszerűbben és gyorsabban elkészíthessük a gyepünket. Ezek után elképzelheted, hogy a kezdeti időszakban mennyi időt és energiát spórolhatsz meg, ha e módszer mellett döntesz. De lássuk, milyen egyéb előnyökkel és hátrányokkal járnak az egyes módszerek.

A fűmag előnyei

Rendkívül olcsó, különösen, ha nagy területet kell befüvesítenünk. Gyönyörű fűkeverékeket hozhatunk létre, melyekben a réteken előforduló vadvirágok is nyílnak. Van valami megnyugtató abban, hogy figyelhetjük, ahogy az élet létrejön a magból, s ez alól a gyep növekedése sem kivétel. És az sem mellékes szempont, hogy a fűmag sokáig eláll, ha nem használjuk fel azonnal.

A fűmag hátrányai

Szakértelmet igényel. Csak az év bizonyos szakaszaiban – tavasszal vagy kora ősszel – vethetünk, mivel a fűmag kikelésének sem a túl meleg, sem a túl hideg nem használ. A magnak kb. 6 hétre van szüksége a kifejlődéshez, így várni kell, míg használhatjuk a pázsitot. Egy nagyobb időjárási esemény – erős zápor, szél – után kezdhetjük elölről az egészet, mert a magvakat kimossa az eső, elfújja a szél. Sőt,ez azt is jelentheti, hogy újra kell vetnünk az egészet.

A gyeptégla, -szőnyeg előnyei:

A gyeptégla fektetése nem igényel szakértelmet. Gyors és könnyű, ráadásul egész évben (tél kivételével) végezhető. Elhelyezése után nagyon hamar – 10-14 nap után – teljes értékű a gyep. Rengeteg, különböző típusú gyeptégla létezik a különféle helyekre való tekintettel. ( Vásárlásnál mindig érdeklődjünk egy gyeptégla szakértőnél, ugyanis ő tud tanácsot adni, hogy melyik fajta lenne leginkább alkalmas. Például árnyas helyre kívánunk telepíteni, vagy díszítő füvet szeretnénk, mely ugyan remekül fest, de nem tartós. A gyeptégla lerakása nem függ az időjárási feltételektől és az évszakoktól.)A gyeptéglát nem kell gyomlálni, csak rendszeresen öntözni és nyírni;

A gyeptégla, -szőnyeg hátrányai:

Jóval drágább, mint a vetőmag, különösen nagy területek esetében. A gyeptégla felhasználható arra, hogy lelkiismeretlen munkások számtalan hibát elfedjenek vele – mikor elterítik a földön, nincs mód arra, hogy megállapítsuk, helyesen kezelték-e alatta a talajt. Teljes részletességgel kérdezzünk rá, hogyan készítették elő a földet, használtak-e gépet, hogy megfelelően feltörjék, s eltávolítottak-e minden kőtörmeléket és nagy követ. A szükséges mennyiséget pontosan kell kiszámolni, mert a felesleges tekercseket 2-3 nap után kidobhatjuk, a gyeptégla nem áll el.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top