Otthon

A gyep levegõztetése

A gyeptulajdonosok gyakran nincsenek tisztában a talaj tömörödésének veszélyeivel. Gyakran a rovarokat, betegségeket, nematódákat, a helytelen öntözést vagy a trágyázás hiányát okolják a gyep romlásáért, holott az igazi bûnös a tömörödés.

Összetapadt föld

A baj azzal kezdődik, hogy a talaj felső 10 centiméterében a részecskék összenyomódnak, csökken a köztük lévő apró üregek száma, így megakadályozva a levegő, a víz és a tápanyagok gyökerekhez áramlását. Ez pedig megviseli a fűnövénykéket, kevésbé lesznek képesek versenyre kelni a gyomokkal, s lassabban épülnek fel sérüléseikből. Ezért az összeállt talajnak időnként megújításra van szüksége.

Következmények

A tömörödött talaj hozzájárul a szerves törmelék felhalmozódásához, mert a túl sűrű, vagy a finom szemcséjű talajok, különösen a kemény agyag korlátozott oxigénszintje csökkenti a földigiliszták és egyéb korhadékbontó szervezetek működését. A kezeletlen törmelék pedig komoly fenntartási és kártevőgondokhoz vezethet. A korhadék gyorsabban halmozódik fel a tömörödött talajon, a kemény agyagon, az olyan altalajon, melyet építkezések során megbolygattak, mint a jól levegőztetett földeken. Ezért a gyepek rendszeres szellőztetése segít a korhadék normális szintjének fenntartásában. Ha a talaj összeállt, a megoldás magától értetődő: a levegőztetés. Ez a gyakorlatban a földrészecskék fizikai átmozgatását, valamint apró üregek és rések létrehozását jelenti.

A gyep szellőztetése a következő módon ápolja a tömörödött talajt:

  • Meglazítja a földet, fokozza a víz és a tápanyagok elérhetőségét.
  • Növeli a talaj oxigénszintjét, fokozza a gyökerek növekedését, és serkenti a korhadékbontó szervezetek aktivitását.
  • Míg átmozgatjuk a talajszemcséket, a szerszám fogai elvágják a gyökereket, rizómákat és indákat. A fűnövényeket ezzel új sarjak és gyökerek létrehozására késztetjük, melyek kitöltik az apró üregeket és megnövelik a gyep sűrűségét.
  • Csökkenti a víz elfolyását.
  • Növeli a pázsit szárazság elleni tűrőképességét, és javítja általános egészségi állapotát.

    Szellőztetés fajtánként

    A gyepszellőztetés megoldja a talaj gondjait, de általában nem rutin eljárás. A fű fajtája határozza meg, hogy nyáron vagy ősszel kell levegőztetni. A hidegtűrő füvekből álló pázsitot legjobb ősszel kezelni, mikor kevéssé vannak kitéve a forróságnak és az egynyári gyomok támadásának. Hagyjunk legalább négy hetet a jó idő számára, hogy elősegítsük a növények helyreállását. A melegkedvelő füveket legcélszerűbb késő tavasszal vagy nyáron szellőztetni, mikor a legjobban növekednek.

    Porhanyós talaj

    Mindegyik fűfajta esetében válasszunk olyan napot, mikor enyhe a hőmérséklet és a föld mérsékelten nedves, ezért könnyen átjárható a szerszámok számára. Kerüljük a vizes föld szellőztetését, ez nehéz, ráadásul a talaj további tömörödéséhez vezet. Ha a föld a cipőnkhöz vagy a talajból vett minta a szerszámhoz ragad, várnunk kell, míg annyira kiszárad, hogy elkezdhetjük a munkát.

    Ásóvilla

    A levegőztetés nem drága. Kisebb területű gyep esetén a legegyszerűbb és legolcsóbb módszer az ásóvilla használata. Nyomjuk be a villát a földbe, amennyire csak tudjuk (legalább 10 cm-re, és mozgassuk előre-hátra, hogy megnöveljük az üregeket. Ez az eljárás meglazítja a talajt, és helyet csinál az új fűgyökereknek. Az ásóvilla használatának egyetlen hátránya, hogy míg üregeket hozunk létre, a szomszédos helyeken összenyomjuk a talajrészecskéket, ami újabb tömörödést eredményez.

    Gyepszerszám

    Ha gyeplevegőztető szerszámot szerzünk be, azzal megkönnyítjük a munkát. Akárcsak az ásóvillát, ezt is könnyű kezelni, és ideális kis területekre. A villával ellentétben viszont ez nem félretolja a talajszemcséket, hanem átmozgatja azokat. Az a föld, mely az egymást követő szerszámnyomoknál lerakódik a fűre, hasznos a gyep számára, mert olyan mikroorganizmusokat tartalmaz, melyek segítenek komposztálni a korhadékréteget.

    Motoros levegőztető

    A nagy kiterjedésű gyepek szellőztetéséhez motoros levegőztetőgép szükséges, melyet bérelhetünk. E gépek talajművelő része kanál alakú fog, vagy üreges cső. Mindkét típus jól működik, de az üreges fogak valamivel tisztább mélyedéseket hoznak létre, mint a kanalas, és kevesebb földet emelnek ki. A fog mérete változik 2-8 centiméter mélységig, ez a gyártó alapbeállításától függ. A közelebb elhelyezett fogak több földet mozgatnak át, s így nagyobb felület érintkezhet a vízzel és a tápanyagokkal, így gyorsabban szűnteti meg a tömörödöttséget, mint a széles résekkel elhelyezett fogak.

    Mély keresztszántás

    A levegőztetés mélysége függ a talaj típusától, nedvességtartalmától, a fogak átmérőjétől, a levegőztető gép súlyától és teljesítményétől. A feltört talajrészecskéket a gyepen hagyhatjuk, az eső és egyéb hatások összetörik őket. Ha a jelenlétük zavaró, meggyorsíthatjuk eltűnésüket úgy, hogy begereblyézzük őket a fű közé. Bármilyen gépet is használjunk, a jobb eredmény elérése érdekében kétszer menjünk végig a gyepen, egyszer az egyik, másodszor pedig az előzőre merőleges irányban.

    Kössük vetéssel!

    A levegőztetés kombinálható a magvetéssel, különösen a kopár és ritkás részeken. Ha fűmagot szeretnénk vetni, a géppel 6-10-szer menjünk keresztül a területen. Rengeteg üreget kell létrehoznunk, hogy javítsuk a talaj megjelenését és sűrűségét. A megművelt földet körülbelül egy hónapig hagyjuk állni, mielőtt bevetnénk. Ha közvetlenül az átforgatás után vetünk, az üregeknél lévő magok kicsíráznak és gyorsabban növekednek, mint a földben lévők, így a gyep egyenetlen, foltos kinézetű lesz. A talajszellőztetést a vetéssel összekötve a gyepnek vadonatúj megjelenést adhatunk, s ez közel sem kerül akkora erőfeszítésbe és költségbe, mint az egész terület felszántása.

  • Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

    Címlap

    top