Otthon

Gazdaoldal

Szeretett Bálint gazdánk sem kerülhette el, hogy meg ne jelenjen az új elektronikus médiumban. A <a href=><b>www.balintgazda.hu</b></a> címen megtalálhatják a zöldövezetet az Interneten. Sok hasznos tanáccsal, apró praktikummal könnyíti meg a tavaszvárást. Kertészeknek és érdeklõdõknek is kellemes, áttekinthetõ az oldal.

Kedves Húgom!

Egyelőre csak gondolatainkban porlanak az ásás nyomán a föld göröngyei, és csattog szaporán a metszőolló. Most érdemes azonban tervet készíteni a tavaszi munkák beosztásához.

A XX. század utolsó órájában nyitotta meg a Néprajzi Múzeum az Időképek című, rendkívül gazdag és látványos kiállítását, amely egész évben látogatható lesz.

Magam is nagy érdeklődéssel tanulmányoztam a hatalmas tölgyfa törzsének metszetén az évgyűrűk sok titkot eláruló rajzolatait, a pásztorbotok rovásait, a napórákat, a roppant változatos óraszerkezeteket, és arra gondoltam, hogy ez a kiállítás — az ismeretterjesztés mellett — arra is hangsúlyosan figyelmezteti az érdeklődő látogatót, hogy az idő = pénz!

Ezt a könyörtelen egyenlőséget a saját, rohanó életünkben is kénytelenek vagyunk megtapasztalni. Sietünk személyes feladataink teljesítésével, családi gondjaink, bajaink elrendezésével.

Ezért érinti olyan bosszantóan az embert, ha valami külső körülmény hátráltatja céljai elérésében. Mint sok ezer gazdatársunkat, amikor késik az évezred első esztendejére rendelkezésre álló támogatások pályázati kiírása, és emiatt bizonytalanok abban, hogy az idén mikor és milyen állami segítségre számíthatnak termelő tevékenységükben.

Amiként a gazdák figyelik az őszi gabonavetések állapotát, úgy nézik aggódó szemekkel a kertészkedők az enyhe időben fokozatosan ébredező növényeiket.

A fás pünkösdi rózsa (Paeonia) végálló virágrügyei már feszülnek a gyökerek által felpumpált nedvek hatására.

A bokrot most kell megszabadítani a száraz ágaktól, a bimbók mellett éktelenkedő szármadványoktól.

Ez a hosszú életű és hatalmasra növő bokor legszívesebben a napos helyeken tenyészik, árnyékban, fák alatt nem érzi jól magát, kevesebbet virágzik. Nekem az a bajom vele, hogy egyes években csak a nyiladozó virágbimbókban van alkalmam gyönyörködni, de ha egy hét végén nem jutok el a kertbe, akkor a következő vasárnap már csak az elnyíló, hervadó virágok jutnak osztályrészemül! Ezért célszerű a bimbós ágakat vázába állítani

— a szobában nagyon szépen ki fognak nyílni.

Hát ennyi fért a mai levelembe, kedves Húgom!

Kellemes tavaszt kívánok neked és szeretteidnek, ha pedig megtisztelsz kérdéseiddel, akkor azokra örömmel és készséggel (remélem, hogy idejében is) küldöm a válaszomat.

Kelt Kertvárosban, a 2001. esztendő januárjában.

Üdvözöl Bálint György

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top