Orbitális

Kellemes segédeszköz a fogyókúrához

Ha már szokásoddá vált a rágózás, és fogyni is szeretnél, előnyben vagy, a rágógumi ugyanis jótékonyan hat az étvágy kordában tartására és az emésztésre. De ha még csak a biztos módszert keresed a felesleges kilók leadásához, akkor építsd be a diétába a rendszeres rágógumi-használatot – hatni fog, és nem lesz kellemetlen.

Kellemes segédeszköz a fogyókúrához

A rágógumit már a kitalálásakor sem csupán a jó íze miatt használták az emberek: az ókori görögök és az őslakos észak-amerikai indiánok például a fogínygyulladások ellen vetették be a különféle kezdetleges rágóikat. Manapság a rágóguminak az egészségtelen és felesleges étkezések visszaszorításában is hasznát vehetjük.

Az étvágy és az „ezt a kis semmiséget még gyorsan bekapom” típusú ellenállhatatlan késztetések leküzdése jelenti a fogyni vágyók többségénél a legbiztosabb utat a súlyfelesleg leadásához. Az elhízás egyik oka ugyanis a rendszertelen étkezés és olyan élelmiszerek fogyasztása, amelyeket csupán az ízéért, élvezetből veszünk számolatlanul magunkhoz. Egy idő után a nassolás pont olyan szenvedéllyé válik, mint a dohányzás vagy az alkohol, és az agy, a nassoláshoz hozzászokott szervezet éppen úgy fogja követelni ezeket a kis „ártatlan” örömbombákat, mint egy kábítószerfüggő a következő adagot. A rágó két oldalról is segíthet e rossz szokások elhagyásában: egyrészt a rágás közben felszabaduló hormonok elhitetik a szervezettel, hogy eszünk, így csökken a táplálkozás utáni vágy, másrészt helyettesíti az extra kalóriákkal járó nassolást mint pótcselekvést. Magyarul, amíg rágó van a szánkban, nem eszünk mást, illetve ha megkívánnánk valamit, gyorsan inkább egy rágót tegyünk a szánkba.

Kellemes segédeszköz a fogyókúrához

Az elhízás fakadhat stresszből is, amikor a feszültséget, szorongásokat csak evéssel képes oldani valaki. Az ilyen típusú felesleges étkezések megszüntetésének legjobb módja a stresszt okozó tényezők, a szorongást előidéző környezeti elemek „felszámolása”, amire legtöbbünknek sajnos nincs lehetőségünk, hiszen ehhez életmódot kellene váltani, új munkahelyet és új lakókörnyezetet keresni például. Ugyanakkor a rágógumiról bebizonyították, hogy csökkenti a feszültségért, idegességért felelős kortizol hormon termelését, így a stresszes helyzetekben is nyugodtabb marad az, aki rágózik.

A rágó segíthet a fogyókúrában, de túlzásba sem szabad vinni, a legjobb eredmény akkor érhető el, ha rendszeresen, de egy-egy alkalommal csak rövidebb ideig rágózunk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top