Orbitális

Rágógumival a szájbetegségek ellen

Az étkezések után a szájban eluralkodó savas közeg a fogszuvasodás és fogínybetegségek egyik fő okozója. Helyes fogápolással és egy jóízű kiegészítővel azonban megakadályozhatjuk, hogy a főként cukorral táplálkozó bacilusok bomlástermékei, a savak nagyobb kárt tegyenek fogainkban.

Rágógumival a szájbetegségek ellen

Étkezések után, főleg ha cukorban gazdag táplálékot fogyasztottunk, ugrásszerűen kezdenek elszaporodni szánkban a baktériumok, és elkezdik lebontani a szájüregben és a fogak között rekedt táplálékdarabkákat. Ennek a folyamatnak az eredménye az a savas „fürdő”, amelyben fogaink akár húsz percig is áznak. A sav megtámadja, és lassan kikezdi a kemény fogzománcot, megakadályozza a fontos ásványi elemek visszaépülését, így egy idő után szabaddá válik az út a fog sérülékenyebb belsejébe a fertőző baktériumok előtt. A fogszuvasodással tehát nem akkor kell elkezdeni foglakozni, mikor a fájdalmak jelentkeznek, hanem amikor még épek a fogak. De hogyan előzhető meg ez az igen kellemetlen és számos gonddal járó jelenség?

A száj- és fogbetegség legjobb természetes ellenszere a nyál, ami amellett, hogy fertőtlenítő hatású, a savas közeg felhígításában, a száj semleges pH-értékének visszaállításában is fontos szerepet játszik. A nyálképződésre pedig igen jó hatással van a rágógumi, ezért nem is véletlen, hogy a fogorvosok is támogatják a rágógumi élvezetét. Önmagában a rágózás nem elegendő a fogszuvasodás és fogínybetegségek kialakulása ellen, hiszen a rágógumi nem tudja teljesen eltávolítani a cukortól ragadó ételmaradékokat, lepedéket a fog felületéről és a fogak közül. Ezek ellen fogkefét, fogselymet és szájvizet kell használnunk, ha tartósan jó fogakra vágyunk.

Rágógumival a szájbetegségek ellen

 
Az alapos fogmosás nem tart sokáig, de nincs rá mindig lehetőség még a főétkezések után sem, a gyakori nassolások után pedig a legtöbb emberben fel sem merül, hogy fogkefe után nyúljon. Ilyenkor tesz jó szolgálatot a rágó, ami ugyan nem tünteti el teljesen a savakat termelő baktériumok táplálékát, a fogak közé szorult ételmaradékokat, de a nyálképződés serkentésével segít semlegesíteni a fogakra ártalmas savakat.  Természetesen csak cukormentes rágógumi jöhet szóba, ha tényleg törődünk a szánk egészségével. A megfelelő hatás érdekében naponta többször, 4-5 alkalommal érdemes 10-20 percen át rágógumit rágni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top