Orbitális

Lábadozás rágógumival

Legtöbben puszta élvezetőből rágnak rágógumit, mások a fogaik egészségére gondolva fogyasztják, és vannak, akik az agyukat, figyelmüket szeretnék kicsit felfrissíteni vele. Újabban már olyan ember is akad, aki tisztán gyógyászati okból, orvosi rendelvényre veszi a szájába a rágógumit egy-egy bonyolultabb sebészeti beavatkozás után.

Lábadozás rágógumivalA vastagbélrákban szenvedő betegeken gyakran végeznek olyan műtétet, amely során a bél egy darabját eltávolítják. Ezt a komoly beavatkozást hosszas lábadozás kíséri, és a betegnek akár több hétre is a kórházban kell maradnia. Az ágyhoz kötött kényszerpihenő ideje attól függ, milyen hamar indul be újra a páciens bélműködése és térhet vissza normális táplálkozási szokásaihoz.

Az elmúlt években több kísérlet is választ keresett arra, miként lehetne a lábadozás periódusát lerövidíteni. Dr. Conor Delaney sebész, a clevelandi University Hospitals Case Medical Center orvosa is több módszerrel próbálkozott, mielőtt előállt a kisebb döbbenetet kiváltó javaslatával: adjanak rágót a beteg szájába! „Elég ésszerű, ha jobban belegondolunk, hogy rágózással késztessük az emésztőrendszert, hogy újra munkába álljon. Nem történik valódi táplálékbevitel, az agy mégis úgy érzi, eszik a beteg, és utasítást ad a beleknek, hogy lépjenek működésbe. A rágógumi ráadásul nagyon olcsó „orvosi eszköz” és bármikor hozzáférhető, szemben más, drága kezelésekkel és gyógyszerekkel” – magyarázta ötletét a doktor.

Lábadozás rágógumival

 

Dr. Delany 2008 és 2011 között 157 beteg felépülését segítette a rágógumi-diétával kiegészített kezeléssel. Tapasztalatai szerint az átlagos 51 óra helyet a rágózóknak már 43 óra elteltével beindult a bélműködésük. Az orvos úgy véli, hogy az eredmények alapján arra lehet következtetni, hogy még nagyjából további tíz órával rövidíthető ez a periódus. „A rágógumi módszernek eddig semmilyen mellékhatása nem volt, így remélhetőleg további önkéntes betegekkel tudjuk folytatni a kutatást. Az eredmények bíztatóak, de még további kutatásra van szükség, hogy kimondhassuk, a rágógumi a vastagbélműtétek hatékony utókezelésének eszköze lehet” – összegezte eredményeit Dr. Delany.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top