Orbitális

Mennyit és mikor rágózz?

A rágógumizás több szempontból is előnyös és hasznos. Amellett, hogy segít rendben tartani a szájhigiéniát és a fogak egészségét, jótékony hatással van az emésztésre, a koncentrációra, szellemi teljesítőképességre is. De mi az az optimális mérték, amit a rágózásban is tanácsos megtartani?

Mennyit és mikor rágózz?

A rágógumi nem csupán kellemes csemege, ízletes passzió, hanem olyan „eszköz” is, amellyel sokat tehetünk saját egészségünkért. Túlzásba azonban még a rágógumival sem érdemes esni. A tudományos kutatások számos területen kimutatták már az rágózás előnyös hatásait, és általában azt javasolják, hogy inkább gyakrabban és rövidebb ideig éljünk a rágógumizás nyújtotta örömökkel. De pontosan mennyi is az ideális időtartam?

Étkezések után a rágógumi a szájüreg savasságának visszaszorításában játszik jótékony szerepet, és a nyálképzést serkentve a fogzománcra ártalmas és a baktériumok elszaporodásának ideális táptalajt adó savak semlegesítését segíti. Étkezések után – főleg ha nincs lehetőségünk fogmosásra – az ideális az, ha 20 percen át rágjuk a rágót. Ez idő alatt visszaáll a száj pH-értéke az megfelelő szintre, és jelentősen csökkentjük annak lehetőségét, hogy az ételmaradékokon és a savas közegben szaporodó baktériumok fertőzéshez, fogszuvasodáshoz vezető tevékenységüket kifejtsék a fogakon és az ínyben.

Mennyit és mikor rágózz?

Nemcsak evés után, de az étkezések előtt is érdemes rágózni. Ezt főleg annak javasolják, akinek emésztési problémái vannak. Ilyen esetben szintén elég néhány percnyi rágózás, hogy beinduljon az emésztőrendszer, előkészítve az erre szolgáló szerveket a táplálék befogadására és feldolgozására.

A harmadik élethelyzet – amikor a rágógumival segíthetünk magunkon – akkor áll elő, ha nagyobb szellemi erőfeszítés vár ránk. Például egy iskolai vizsga vagy bonyolultabb elméleti feladat előtt a rágógumival hatásosan tudjuk „felturbózni” agyunk működését, és megnövelhetjük az általános koncentrációs szintünket. Ilyen esetekben tanácsos, ha a feladat megkezdése előtt pár perccel elkezdünk rágózni, és 15-20 percig folytatjuk ezt a tevékenységet. Vannak, akik arra esküsznek, hogy érdemes az egész vizsga vagy más szellemi feladat során végig rágózni. Ez azonban ez eltarthat több óráig is, ami végül az állkapcsok túlzott igénybevételéhez, izomlázhoz vezethet. A helyes eljárás, ha 20 percnél többet nem rágunk, és inkább többször, mit hosszú ideig használjuk a rágógumit agyunk ébren tartására.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top