Orbitális

Tippek rágófolt eltávolításra

A rágógumi az az élvezeti cikk, amit egyforma örömmel fogyaszt gyermek és felnőtt egyaránt. Kortól és nemtől függetlenül rágózik az emberiség jó része, ami néha bizony azzal jár, hogy a rágó oda ragad, ahova nem kéne. A rágófoltok tisztítása nem bonyolult dolog, és a közhiedelemmel ellentétben nem kell kidobni semmilyen ruhánkat, amihez rágógumi tapadt.

Tippek rágófolt eltávolításraBőr- és textilfelületen a rágófolt leghatékonyabb ellenfele a hideg. A rágós ruhadarabot tegyük fagyasztóba addig, amíg megdermed és megkeményedik, majd ezután szabályosan letörhetjük és lekaparhatjuk a felületről a rágót. Néha a rágót sikerül mélyebben bedolgozni a szövet szálai közé, ilyenkor a fagyasztás helyett oldószert kell használni, például a gyógyszertárakban is kapható sebbenzint. A szer használata előtt azonban próbáljuk ki a tisztítandó anyag egyik eldugottabb részén, hogy az oldószer nem sérti, károsítja-e azt. Hasonlóan jó eredményt érhetünk el aceton használatával is, sőt van, aki az ecetre esküszik.

Régi és egyáltalán nem bevált praktika a melegítés. Semmiképpen ne dőljünk be annak, aki ezt tanácsolja: sem vasalóval, sem forró vízzel, sem egyéb, magas hővel járó módszerrel nem fogunk sikert elérni. Sőt, éppen az ellenkezője történni, mint amit szeretnénk, és a rágógumi csak még jobban szétterjed és beleivódik az anyagba. Egyetlen esetben működhet a vasalós módszer: ha alacsony hőfokon, egy itatós papíron keresztül vasalgatjuk gyengéden a rágós területet. Ehhez először nedvesítsük be a tisztítandó felületet, terítsünk rá papírt, majd igen finoman, nem rányomva mozgassuk ezen a vasalót. Lassan lehet erősíteni a terhelést, de teljes erőből ne nyomjuk rá a vasalót az anyagra.

A rágófolt ellen legjobb a gondosság: használt rágót ne ragasszunk sehova, hanem tekerjük bele egy zsebkendőbe, papírdarabba vagy abba fóliába, amiből maga a rágógumi is származik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top