Orbitális

10 érdekesség a rágógumiról

A rágógumi története bővelkedik fordulatokban és érdekességekben. Ezekből szedtünk csokorba az alábbiakban néhányat.

10 érdekesség a rágógumiról

1. Szingapúrban csak orvosi rendelvényre lehetett rágógumihoz jutni, és aki recept nélkül rágózott, igen borsos, akár hatezer dolláros büntetést kaphatott. Ehhez elég volt csupán birtokolni a rágógumit. A tiltást csak 2004-ben oldották fel részlegesen.

2. A rágógumirágás 11 kalóriát éget el óránként

3. Ha az USA-ban egymás mögé tennék az egy évben eladott rágócsíkokat, az 5,6 millió km hosszú lenne. Ez a Föld és a Hold közötti távolság hétszerese, és az Egyenlítő hosszának 150-szerese.

4. Vannak rágógumik, amik kifejezetten lufifújásra valók. A „bubble gum” legtöbbször rózsaszínű, a fújható rágó felfedezőjének ugyanis ez az egyetlen színezőanyag volt a birtokában. A szín valahogy „hozzáragadt” a bubble gumhoz, és a sok millió eladott édesség legnagyobb része ma is rózsaszínben pompázik.

5. A valaha volt legnagyobb rágógumilufi átmérője 58,4 centiméter. A rekordot 1994. július 19-én állította fel Kaliforniában Susan Montgomery Williams.

6. Bár az Egyesült Államok a modern rágógumi őshazája, a legtöbb rágógumigyártó cég nem itt található. Törökország utcahosszal veri ezen a téren a tengeren túli országot: itt több mint 60 gyártó szorgoskodik a kedvelt csemege előállításán.

7. A világon évente körülbelül 1,3 millió tonna rágót vásárolnak meg az emberek összesen.

    10 érdekesség a rágógumiról

      8. A világon évente eladott összes rágógumi több mint felét a mindenszentek és karácsony közötti alig két hónapos időszakban veszik meg a vásárlók.

        9. A rágógumi az egyik legősibb édesség. Rágógumiztak már a görögök és az ókori egyiptomiak is, az amerikai kontinensen pedig az ámbrafa törzséből szivárgó édeskés, gumiszerűvé szilárduló balzsamot rágták az indiánok ínygyulladás és fogromlás ellen.

          10. Az első modern rágók alapanyaga, a sapodillafa nedve az 1800-as évek közepén került Amerikába Mexikóból. Egy Thomas Adams nevű gyáros azonban először esőkabátot és maszkokat készített belőle, de nem volt sikere velük. Később jobb híján ízfokozót öntött az anyagba, és rájött, hogy étkezés utáni édességként el tudja adni az új terméket.

          Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

          Címlap

          top