Orbitális

Stresszoldás rágógumival

Modern életvitelünknek szinte már természetes velejárója a stressz, amit mindenki igyekszik a maga módján csökkenteni. Számos lehetőség kínálkozik erre: a meditáció, a jóga, a testedzés, a kiegyensúlyozott étrend, és úgy tűnik, e listára feliratkozik egy újabb módszer is: a rágógumizás.

Stressz oldás rágógumival

A tudomány mintegy két évtizede foglalkozik komolyabban a rágógumizás élettani hatásaival, és vizsgálja, hogy ennek az évezredek óta ismert kedvtelésnek milyen területeken veheti gyakorlati hasznát az ember. Már időszámításunk előtt háromezer évvel is rágtak különféle gumiszerű anyagokat elődeink azért, hogy tisztán tartsák fogaikat és elűzzék a kellemetlen leheletet, de puszta élvezetből is űzték ezt a foglalatosságot. Hogy miért is olyan kellemes dolog a rágógumizás, arra tudományos magyarázat csak 2008-ban született, amikor Andrew Scholey agykutató és az emberi viselkedés tudományának professzora az ausztráliai Swinburne Egyetemen kimutatta, hogy a stressz kialakulásában jelentős szerepet játszó kortizol hormon termelődését nagymértékben csökkenti a rágógumi rágása.

A kísérletben a professzor negyven egyetemi hallgató reakcióit mérte különféle stresszkeltő gyakorlatok elvégzése során, és kimutatta, hogy azoknak a diákoknak, akik a feladatok elvégzése közben rágógumit rágtak, alacsonyabb maradt a stressz-szintjük, kevésbé váltak idegessé, mindemellett éberebbek lettek és javult a teljesítményük. A kortizol szintje átlagosan 16 százalékkal maradt alacsonyabb ezeknél a diákoknál, akik így jobban tudtak koncentrálni a feladatukra, és igen jelentős mértékben, 109 százalékkal jobban hajtották végre az előírt feladatokat közepesen erős stresszes környezetben, mint társaik.

Stressz oldás rágógumival

Sokan azt gondolják, hogy nevetve elviselik a nyomást az életben, a stressz szót pedig szerintük csak az elpuhult városi ember találta ki a gyengesége magyarázatára. Pedig a stressz nagyon is létező probléma, amely alattomosan kezdi ki a legerősebbeket is: a kortizol hormon szintjének emelkedése – különösen, ha az tartós – hosszú távon ártalmas az immunrendszerre, az emésztésre, álmatlanságot okoz, károsan befolyásolja az emberi kapcsolatokat, impotenciához vezethet, rontja a memóriát és a koncentrálási képességet, csökkenti a munkahelyi teljesítőképességet.

A feszültség megfelelő kezelése, levezetése ezért nagyon fontos, de nem mindig vagyunk olyan helyzetben, hogy nekiálljunk jógázni vagy meditálni. Ilyenkor lehet azonnali és hatékony megoldás, ha néhány percig rágózunk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top