Őrangyal cikkek

Ezekre figyelj, ha autóval utaztok a gyerkőccel!

Hány éves korig kell ülésben ülnie a gyereknek? Az ülésmagasítót mikortól lehet használni? Mit mond a KRESZ? Melyek a legjobb ülések? Milyen biztonsági rendszerek közül választhatunk? Ezekre kerestük a választ.

Még ha hétköznap inkább tömegközlekedéssel, biciklivel, netán gyalog járnak a csemeték az iskolába, óvodába, azért rossz idő esetén vagy egy hosszabb út során nagyobb valószínűséggel pattanunk kocsiba. Autózni gyerekkel kész kihívás. A legjobb alvásidőben utazni, ilyenkor ugyanis elkerülhetjük az üvöltést, a gyerekek közötti vitákat is, amelyek az unalom tetőfokán sokkal hamarabb kipattannak, mint egyébként…

Utazás autóval, gyerekkel

1. ISO fix talp, Mamas & Papas 65 500 forint
2. Szürke-zöld 9–36 kilóig gyerekülés, Lorelli 14 990 forint
3. Cybex autós hordozó, Mamas & Papas 49 990 forint
4. Csillagos ülés, Chipolino 29 990 forint
5. Pajzsos ülés, Cybex 86 990 forint
6. Autós hordozó, Chipolino 25 000 forint
7. 360 fokban forgatható ISO fixes ülés, Maxicosi 149 990 forint

Hol és miben utazhat a gyerek az autóban?

Az utazási időpont megválasztása mellett a másik sarkalatos kérdés – amely nagyban befolyásolja mind az utazás kényelmét, mind a biztonságát -, az az ülés megválasztása. De először nézzük át az ide vonatkozó szabályozást! Meddig és hol utazhat ülésben a gyerek?

A 150 centiméternél alacsonyabb gyerekeket csak úgynevezett gyerekbiztonsági rendszerben lehet utaztatni. Fontos tudni, hogy az ülésmagasító nem számít gyerekbiztonsági rendszernek. Két típusukat különböztetjük meg, az integráltat és a nem integráltat. Az előbbibe tartoznak a csecsemők szállítására való autós hordozók, amelyekben külön pánt kerül a gyerekre, míg a nem integráltak közé azokat soroljuk, amelyek a felnőttek számára beszerelt biztonsági övvel rögzítik az ülésbe a gyereket.

Persze a szabály alól vannak kivételek, a teljesség igénye nélkül például taxi hátsó ülésén, rendőrautó hátsó ülésén vagy mentőautóban, a betegtérben utazva nem kell gyerekülés, ahogyan menetrend szerinti buszon sem.

A gyereküléseket rögzíthetjük elöl vagy hátul is. Mindössze annyi a kikötés, hogy azoknál a babahordozóknál, amelyeket menetiránnyal szemben kell bekötni, az anyósülésnél vagy ne legyen légzsák beszerelve, vagy ha van, azt ki lehessen kapcsolni. Kisbabáknál a folyamatos hátrafordulás az esetleges cumikiesés és egyéb problémák miatt veszélyesebb lehet, így az egyedül autózó anyukák szeretik inkább maguk mellé ültetni a gyereket.

Érdemes tudni, és sok anyuka elfelejti, hogy hordozóban, kendőben anyára kötött baba nem utazhat az autóban, hiszen az nem gyerekbiztonsági rendszer.

Milyen ülést válasszunk?

A saját övvel vagy az autó biztonsági övével rögzíthetőek a gyerekek az ülésbe, ez az ülés típusától függ. Az autó biztonsági övével rögzíthető ülések már a nagyobb gyerekeknek valók. Kapható ugyanakkor a piacon olyan ülés is, amelynek nincs saját öve, és az autó biztonsági övét sem kell a gyerek bekötéséhez használni, mivel egy speciális, a gyerek felsőteste előtt húzódó pajzs rögzíti és egyben védi a gyerkőcöt. Az ülésválasztásnál emellett azt sem árt megnézni, dönthető-e az ülés, hiszen így aludni kényelmesebb benne.

Utazás autóval, gyerekkel

ISO fix

A hagyományos ülések a felnőttek számára beszerelt biztonsági övekkel rögzíthetőek, azonban a legmodernebb ülések már úgynevezett ISO fix rendszerrel csatlakoztathatóak az autóhoz. Az ISO fix csatlakozók úgy működnek, hogy közvetlenül az autó vázához kattinthatók két rejtett kapcson keresztül. Az ISO fixes ülések általában hagyományos módon, övvel is beköthetőek, így ha két autóban használjuk, és az egyikben nincs ISO fix csatlakozási lehetőség, akkor sincs gond.

Az ISO fix ülések mellett vásárolhatunk úgynevezett ISO fix talpat, amelyet az autóba rögzítünk, és a gyerekülést, autós hordozót amikor szükséges, erre pattintjuk rá. Így nem kell minden alkalommal az ISO fix ki- és bekapcsolásával szenvedni. Ezekhez a talpakhoz tartozik egy állítható támasztóláb, amely egy esetleges balesetnél megakadályozza az ülés elmozdulását.

Előre vagy hátra?

Az úgynevezett autós hordozókban, amelyek általában a megvásárolt babakocsi vázára is rögzíthetőek, mindig menetiránnyal hátrafelé utazik a baba. Ez azért biztonságosabb, mint ha menetirány szerint ülne, mert egy 5 hónapos baba fejének súlya a teljes teste súlyának negyede, és a nyak, az izmok és a gerinc még nem elég erős, fejlett. Egy becsapódás hatására a fej előrebukik és a szélvédőhöz csapódik egy előrenéző autósülésben. A hátrafelé néző ülés nyolcvan százalékkal csökkenti a sérülés kockázatát, hiszen kisebb az odaütődés esélye. A kicsiknél tehát mindenképpen a menetiránnyal ellentétes utazást ajánlják.

Utazás autóval, gyerekkel

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top