Őrangyal cikkek

Sportsérülések – hogyan kezeld?

Aki sportol, tudja: néhány "baleset" sajnos elkerülhetetlen. Hogy milyen mértékű lesz a sérülés, és milyen gyorsan gyógyul, az többnyire egyén- és korfüggő. Persze a legjobb megelőzni.

Sokszor kevésen múlik: egy kihagyott bemelegítés, egy másodpercnyi koncentrációkimaradás, és kész is a baj. A sport sokszor sajnos sérülésekkel jár. Biztosan sokan találkoztunk már zúzódásokkal, rándulásokkal, netán szakadás, ficam, törés is ért bennünket, de a horzsolások és zúzódások jó részéhez még sportolnunk sem szükséges.

Mire figyelj?

A sportsérülések aránya egyre növekszik, amiben közrejátszik a túlterheltség, az edzésbeli hibák és a rossz környezeti feltételek is. Ki ne látott volna magassarkúban vagy papucsban kirándulókat, vagy szabadidőcipőben futókat? Megfelelő felszerelés nélkül nem szabad sportolni! Nem véletlenül igyekeznek a sportszergyártó cégek minden sportágnak megfelelő felszerelést fejleszteni. A futáshoz ne vegyünk fel aerobikcipőt, a teremben játszott labdás sportokhoz pedig nem jók a kintre ajánlott cipők, mert csúsznak. Ha fáradtak vagyunk és nem létfontosságú a mozgás, akkor hagyjuk ki az aznapi köröket: a regeneráció nagyon fontos, fáradtan sokkal sérülékenyebbek vagyunk.

Hogyan kezelheted?

Ha mégis megtörtént, szeretnénk minél hamarabb túl lenni rajta.

Fontos: Nem a sérülés jellege, mindinkább a panaszok, elváltozások  súlyossága határozza meg, hogy szükség van-e szakember segítségére vagy sem.

Zúzódás: Duzzadt, fájdalmas terület véraláfutásokkal.
Ellátása: Borogatás, jegelés, fájdalomcsillapító krém, pihenés, polcolás.

Rándulás: Duzzadt, piros, meleg felület, funkcióját nem tudja ellátni az adott ízület.
Ellátása: Fájdalomcsillapítás, borogatás, jegelés, polcolás, pihentetés.

Szalagszakadás: A tünetek hasonlóak a ránduláshoz, csak orvosi vizsgálat útján derül ki, hogy történt-e szakadás.
Ellátása: Függ attól, hogy melyik ízületről van szó. Például térdnél jellemzően műtét, bokánál gipsz.

Ficam: Duzzadt, általában bevérzik, funkcióját nem tudja ellátni az adott végtag, az ízület rendellenes helyzetben rögzülhet.
Ellátása: Rögzítés, pihenés. Ha ficam mellett szakadás is van, akkor műtétre is sor kerülhet. Ha rendellenes helyzetű az ízület, akkor szakember segít a “visszarakásban”.

Törés: Duzzadt, elmozdulnak vagy megrepednek a csontok, az erős fájdalom mellett a végtag alakja is megváltozhat.
Ellátása: Rögzítés, gipsz.

Horzsolás: A bőr felszínét érinti, piros, vérző felület.
Ellátása: Kitisztítjuk, felületi fertőtlenítés, fedőkötés.

Seb: A horzsolásnál mélyebbre terjedő seb. Vérző felület.
Ellátása: Kitisztítjuk tiszta vízzel, felületi fertőtlenítés a seb körül, fedőkötés. Ha mély vagy nagyobb méretű a seb, szükség esetén össze kell varrni. Ha szennyezett tárgy okozza (pl. rozsdás szög), vagy nagyon földes a sérülés, forduljunk orvoshoz!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top