Őrangyal cikkek

A két leggyakoribb háztartási baleset és kezelésük

A vágás, valamint az égési sérülések tartoznak a leggyakoribb, otthon előforduló balesetek közé. Összeszedtük, mint tegyünk, ha megvan a baj.

Sokszor otthon vagyunk a legóvatlanabbak, és hajlamosak vagyunk rutinból végezni a teendőket, de elég, ha csak egy kis hiba csúszik a rendszerbe, és megvan a baj: elvágjuk a kezünket, leforrázzuk magunkat.

Vágás

A különböző vágások nagyon gyakoriak, többnyire szeletelésnél, aprításnál történik meg a baj, de nem szabad elfelejteni, hogy egy papírlappal is fájdalmas vágás ejthető. Sokszor akkor vágjuk el a kezünket, amikor a különböző konyhai darálókat használjuk, de vigyázni kell akkor is, ha kézzel mosogatunk üvegtárgyakat, mert egy rossz mozdulat és a törött üveg is fájdalmas sebet ejthet. A fűnyíró pedig a kertben tud nagy bajt okozni.

Ha megvan a vágás, akkor nézzük meg, tiszta-e a seb, ha üvegszilánk vagy bármilyen kisebb tárgy van benne, távolítsuk el. “Míg nem volt mosogatógépünk, kézzel mosogattam, egyszer eltört egy pohár, és szétvágta a kézfejemet. A sebet kitisztítottuk, sőt az ügyeletre is bementünk, Szépen beforrt, de évekkel később alkalomról-alkalomra éles, szúró fájdalmat éreztem az egyik kézcsontomnál. Kiderült a korábbi baleset során bejutott üvegszilánk addigra vándorolt oda. Ki kellett műteni” – meséli Erika, aki saját tapasztalatból tudja, mennyire fontos a seb megfelelő kitisztítása. Ha szennyeződés került a sebbe, akkor tisztítsuk meg kis vízzel. Vízzel egyébként ne mossuk le a sebet, mert növelheti a vérzés intenzitását, mivel gátolja a véralvadást.

Ha kicsi a vágás, ragasszuk be, ha erősebb a vérzés, akkor nyomjunk rá tiszta gézlapot rá. Mindenképpen menjünk orvoshoz, ha a nyomás nem segít a vérzés csillapításában.

A két leggyakoribb háztartási baleset és kezelésük

Forrázás, égés

A vágás mellett a forrázás és a különböző égési sérülések gyakoriak még. A fő veszélyzóna ebben az esetben is a konyha. A forró levessel vagy forrásba lévő vízzel nagyon vigyáz az ember, mégis a tűzhely a legnagyobb rizikófaktor. Az elektromos tűzhelyek lapjai a kikapcsolást követően még sokáig melegek, amiről könnyen elfeledkezünk. “Nem egyszer fordult elő, hogy a főzés végeztével, elmosogatás után gyorsan tisztára akartam törölni a kerámia lapot, és meggondolatlanságomban megégettem a kezem” – mondja Ildikó.

De ugyanígy elég egy rossz mozdulat és a gofri vagy szendvicssütő is okozhat égést, pont mint a vasaló. De nem árt vigyázni, ha villanybojler szolgáltatja a melegvizet, pláne, ha idegen helyen vagyunk, és nem szoktunk hozzá, hogy a melegvizet kinyitva egyből ömlik a tűzforró víz.

A legenyhébb, azaz elsőfokú égések alkotják a leggyakoribb háztartási égéseket. Ha égést szenvedünk, akkor először mindig hűtsük az adott bőrfelületet. Hogyan hűtsük? Mindenképpen langyos vízzel, mert az úgynevezett túlhűtéssel sokat árthatunk.  Csapvízzel, ennél hidegebb nem szükséges. De legalább 15 percig. Ezután speciális, égési sérülésekre ajánlott kötszerrel kössük be a sebet.

Olvass még otthon témában itt, az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top