Öltözködjünk

Újrahasznosított divat: a gumi az új bőr

Fűzz bicikligumi-külsőt az övbújtatódba, tégy gumibelsőt a nyakadba és akassz szelepeket a füledbe, ez a legújabb öko-urbánus trend.
Dénes munka közben a wonderLab-ben
Dénes munka közben a
wonderLab-ben

Ütött-kopott, leselejtezett és defektes bicikligumik születnek újjá Muskotál Dénes, az 1MinD1 márka alapítója és tervezője kezei alatt. Dénes öt éve kezdett el saját használatra bicikligumiból derékszíjat készíteni, ami annyira megtetszett a barátainak, hogy ők is kértek, majd a barátok barátai is sorra rendelték a következő darabokat.

Az ékszerkészítésre egy falmászó baleset miatt kapott rá, törött bokával ugyanis csak az íróasztalig tudott elszökdécselni; a puha, sokszor szép színes gumibelső pedig megmozgatta a fantáziáját. Vágta, hajtogatta, csavarta, volt, amivel tizenhárom órán át dolgozott, mire elkészült. Később más anyaggal kombinálta a gumit: van olyan fülbevalómodellje, amelybe gyöngy és bicikliszelep is került.

Pár éve a Sziget fesztiválon alkotótársra is lelt, Brodarics Kinga személyében. Ő a nőiesebb vonalat képviseli: kecsesebb, filigránabb darabokat készít. A legnépszerűbb termékek a férfiak körében a széles külsőből készült derékszíjak; szeretik a fekete, de sávokban koptatott, a színes defektvédelmi rétegig nyúzott darabokat. A nők inkább a keskeny, gumibelsőből készült világosabb öveket keresik.

Bicajgumiból öv
Bicajgumiból öv

Dénes névjegykártyájára rá lehetne írni, hogy cycling & recycling, ha lenne neki, ugyanis télen-nyáron acélszürke fémbiciklijével rója a várost. Első újrahasznosított ékszere egy fülhallgató zsinórból fonott karkötő volt, amelyet még mozigépészként bütykölt a félhomályban, a klaviatúra billentyűzete alatti szilikonból szintén karkötőt fűzött, az Avatar film egy-egy kockája pedig fülbevalóként végezte. Raklapokból dohányzóasztalt ácsolt, ez a nappalijában kapott helyet. A bicikligumiból készített ékszereinek többségét a természet ihlette: a falevelek, virágok alakja, a bogarak páncéljának mintázata is megjelent már egy-egy nyakláncon, karkötőn.

A természet ihlette
A természet ihlette

A kerékpárgumiból készített tárgyak egyre népszerűbbek: trendi táskák és telefontokok, maszkulin karkötők, övek és bútorok, Dénes ékszerei, övei, valamint kutyusoknak póráz itt találhatók.

A gumi metamorfózisa
A gumi metamorfózisa

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top