Öltözködjünk

Akitől Melania Trump is divatleckéket vehetne: Brigitte Macron

Brigitte Macron, a franciák First Ladyje nem kifejezett szépségével hívta fel magára a világ figyelmét. Vagány stílusa az, amiért nők milliói imádják, köztük én is. Szerintem ő a francia divat legjobb nagykövete, meg is mutatom, miért.

A francia nőkről mindig is tudtuk, hogy megmagyarázhatatlanul sikkesek, a vérükben van az a laza, erőlködésmentes elegancia, amit mi, földi halandók maximum csak utánozni tudunk. Ennek a tökéletes megtestesítője a francia elnök, Emmanuel Macron 65 évesen is elképesztően elegáns és vagány felesége, a végzettsége szerint irodalomtanár Brigitte Macron, akinek egyetlen titka van, ha stílusról van szó: a kevesebb több.

Sikkes minimalizmus

Ez a minimalizmus persze nemcsak a First Ladyre jellemző, hanem sajátja minden francia nőnek: a ruháknak náluk egyszerűségükben is elegánsnak, ugyanakkor praktikusnak és hordhatónak kell lenniük. Mindenesetre Brigitte-en sem láthattunk még soha bohém lenge, romantikus virágmintás vagy hippis hosszú szoknyás szetteket. Ő a blézerek, jól szabott nadrágok, kosztümök, a test vonalát követő ruhák és maszkulin szabásvonalak koronázatlan királynője.

Szinte kizárólag magas sarkú cipőket visel, és imádja a szűk bőrnadrágokat (farmerből is leginkább skinnyt hord), ugyanakkor mégsem közönséges, és egy pillanatra sem gondolnánk róla, hogy ne az etikett szerint öltözködne.

A First Lady a frizuráját amúgy Anna Wintour módra évtizedek óta nem cserélte le, de végül is, ami működik, azon miért kellene változtatni… Sminkben is a franciás egyszerűség híve: a szemét hangsúlyozza, védjegyévé vált a füstös szemsmink, ehhez pedig a legritkább esetben választ karakteres rúzst.

A francia divat nagykövete lett

Brigitte egyébként nem titkolt céljának tartja, hogy népszerűsítse a francia divatot, ami nem meglepő, ha számítsába vesszük, kik tartoznak a baráti körébe. Személyes jó barátja Karl Lagerfeld, aki előszeretettel látja őt Chanelben, vagy például Nicolas Ghesquière, aki a Louis Vuitton kreatív igazgatója. A Balmain vezető tervezője, Olivier Rousteing is imádja a First Ladyt, ami nem csoda, hiszen Brigitte hangsúlyos vállú blézerei és kabátjai szinte egytől-egyig a márkától származnak. Emellett persze ott van még a Dior, az Alexander Vauthier és a nemrég feltámasztott Alaïa divatház is, akiktől szívesen válogat Brigitte.

Brigitte ritkán visel neon színeket, de azok a ritka alkalmak azonnal óriási kedvencekké válnak mindenkinél. Ez a pink Louis Vuitton kabát például akkora visszhangot váltott ki, hogy valószínűleg hirtelen megugrott a patinás divatház fiatal rajongóinak a száma. Érdekes, hogy egy olyan apró trükkel, mint a kabát hajtókájának a felhajtása (ami alapvetően egy férfias megoldás), mennyire egyedivé tudta tenni az egész szettet egy pillanat alatt.

Emmanuel Macron és Brigitte (Fotó: Win McNamee/Getty Images)

A pillanat, amikor egy 65 éves nő leiskolázza Rihannát… Persze a fiatal énekesnő nadrágja és cipője is nagyon sikkes, de az a pulcsi mindent elront. Ezzel szemben Brigitte-nél ismét tökéletes az összhatás, pedig olyan egyszerű az egész: farmer és rövid fehér… blézer. Mellesleg teljesen érthető, hogy a First Lady csak szuper skinny farmereket hord: akinek ilyen formás lábai vannak (pláne 65 évesen), az legyen is büszke erre.

Rihanna és Brigitte (Fotó: Mehdi Taamallah/NurPhoto via Getty Images)

Ez a monokróm szett az egyik kedvencünk a First Ladytől, egyszerűségében tökéletes. A (haja és a bőre tónusához egyébként csodásan passzoló) halvány kék hidegségét a nude övvel és cipővel töri meg, az a lakktáska pedig zseniális.

Arnold Schwarzeneggerrel (Fotó: Aurelien Meunier/Getty Images)

Tetőtől talpig fekete-fehéret viselni is nagyon franciás dolog, nem véletlenül lett ez a szett az egyik kedvencem. Az aszimmetrikus Louis Vuitton (mi más?) tunika optikailag karcsúsít, ráadásul az egész olyan kényelmesnek tűnik, hogy én is kérem szépen magamnak az egész összeállítást. Köszönöm.

Emmanuel és Brigitte (Fotó: Mikhail Svetlov/Getty Images)

Ezen a fotón úgy fest, mintha egy síparadicsom katalógusából lépett volna ki. Pedig szó sincs sporteseményről. Ezt a sportos elemekkel megbolondított mod miniruhát egy diplomáciai eseményen viselte a First Lady. Semmi flanc, egy piros ruha, egy hatalmas napszemüveg, és kész. Nagyon vagány.

Fotó: Lisi Niesner/Bloomberg via Getty Images

A Louis Vuitton divatbemutatójára érkezett ebben a vagány szettben a First Lady. Így kell ízlésesen viselni első hallásra talán kevésbé elegánsnak tűnő holmikat, mint amilyen a szűk bőrnadrág. Nem akarok ujjal mutogatni, de egyes hazai politikusfeleségek is példát vehetnének Brigitte-ről…

Fotó: Dominique Charriau/WireImage

Egy outfiten belül elég egy hangsúlyos darab, ami odavonzza a tekintetet, ezt a szabályt Brigitte is be szokta tartani. Ha karakteres blézert visel, egy szimpla fehér póló is elég alatta. Ugyanígy a ruhák tekintetében is azokat szereti, amiken van egy apró izgalmas részlet.

Fotó: Chesnot/Getty Images

A First Lady nagy rajongója a nyolcvanas éveket idéző karakteres vállmegoldásoknak, nem véletlenül szereti a Balmain blézereit. A válltömés okkal vált olyan népszerűvé: segít a homokóraalak elérésében, és nagyon magabiztos megjelenést kölcsönöz.

Fotó: John van Hasselt/Corbis via Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top