Öltözködjünk

Nem gondolnád, melyik a világ legrégebbi színe

Egészen meglepő felfedezést tett egy ausztrál, japán és amerikai kutatókból álló csoport.

1,1 milliárd éves kőzetekben találtak rózsaszín pigmenteket a tudósok a mauritániai Taoudeni-medencében, ami azt jelenti, hogy a tudomány legfrissebb állása szerint a legősibb szín a rózsaszín, mégpedig azon belül is a millenial pink árnyalat.

Dr. Nur Gueneli elmondta, hogy a most felfedezett, világosrózsaszín pigmentek több, mint 500 millió évvel idősebbek a második legrégebbi ismert pigmenteknél.

„A rózsaszín pigmentek a klorofill molekuláris fosszíliái, amelyeket egy rég eltűnt, ősi óceánban élő fotoszintetikus organizmusok termeltek” – magyarázta a kutató.

A pigmentek kimutatásához az ausztrál, japán és amerikai kutatók a milliárd éves kőzeteket zúztak össze, majd ezekből kivonták és elemezték az ősi organizmusokban található molekulákat. Hígítás esetén az ősi pigmentek rózsaszínűek, ám amikor koncentrálódnak, a fosszíliák árnyalatai a vérvöröstől a mély liláig terjedhetnek.

CNN

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top