Öltözködjünk

Nézegess képeket passzoló szetteket viselő dél-koreai párokról

És olvasd el mellé, hogy  miért csinálják.

Dél-Koreában minden másként van: másmilyen társadalmi normák, szépségideálok, kulturális kontextusok érvényesek, mint a világ többi részén. Globalizálódó világunkban kuriózumnak számítanak az extravagáns megjelenésű K-pop sztárok vagy éppen a számunkra különös édességek és érthetetlen hagyományok.

Ami azonban mindenütt ugyanolyan: vannak fiatal emberek, akik szeretik egymást, és valahogy ki akarják fejezni összetartozásukat. Míg sok helyen a közös médiafogyasztás köré csoportosul az együtt töltött idő (kortól és helyszíntől függően a mozitól a Netflixig bármilyen formában), a szöuli fiatalságnak erre nincs lehetősége. Az otthoni együtt lazulás nem opció, hiszen a legtöbben nagyon sokáig együtt laknak a szüleikkel, és a társadalom alapvetően nagyon konzervatív az ilyen kérdésekben.

망구빼밀리🐾 #그로너드#다지커플#망구🐾

한다운/그로너드 (@da_goon) által megosztott bejegyzés,

Egyrészt megoldást jelenthetnek a japán eredetű „love hotelek”, amelyek rövid időre bérelhető, az intim együttléthez szükséges egyedüllétet biztosító szállodák. Másrészt az együtt töltött idő a közös médiafogyasztás helyett a közös önreprezentáció irányába tolódik el: a kapcsolat megélését annak felvállalása jelenti.

팔짱 꼬-옥 #주균커플 #럽스타그램

정주(재균) (@jooojjang) által megosztott bejegyzés,

Ezzel is magyarázható az, hogy nagyjából 2012 óta különös trend kezd elterjedni Dél-Koreában. Az Instagramon a #couplelook hashtaggel terjedő és közel ötvenezer posztot magába foglaló kezdeményezés lényege, hogy a párok egymással harmonizáló módon öltöznek fel – hiszen a másik mindenképp jelen van az életükben, így kifelé is kommunikálhatják a harmóniát, ami a kapcsolatukat jellemzi.

Felszínes kapcsolatok lennének ezek, amelyek kizárólag a megjelenésben, a látszatban érdekeltek? Talán inkább arról van szó, hogy mivel Dél-Koreában a kapcsolatok szükségszerűen a nyilvános térben zajlanak, az intimitás megélésére is másféle lehetőségek adódnak.

Íme, néhány további szép példa a jelenségre:

이래서 벚꽃에 핑크트렌치🌸#그로너드#트렌치코트#제주벚꽃#제주도

한다운/그로너드 (@da_goon) által megosztott bejegyzés,

올 봄은 체크가 끌리는 구만!! 🕵🏻‍♀️🕵🏻‍♂️ #그로너드#다지커플#시밀러룩

한다운/그로너드 (@da_goon) által megosztott bejegyzés,

Forrás: Vice

Kiemelt képünk: Instagram/da_goon

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top