Öltözködjünk

Egyetlen számot élt meg a Szovjetunió első divatmagazinja

Az Atelier nagyon jól nézett ki, de Leninéknek nem jött be a luxus és a jazzes elegancia.

Az 1917-es forradalom és a bolsevik hatalomátvétel utáni bő évtizedben Oroszország, illetve valamivel később a Szovjetunió ugyan nem egészen az a hely volt, ahová épeszű ember szívesen vágyna, de a művészek és a kultúra egyéb szereplői ebben az időszakban, legalábbis az ezt követő, tényleg kilátástalanul sötét és levegőtlen sztálini diktatúrához képest, illetve bizonyos határozott kereteken belül még azért viszonylag szabadon kísérletezhettek – már ha persze nem voltak éppen cenzúrázva, osztályellenségnek nyilvánítva, ellehetetlenítve, betiltva, kitiltva, esetleg kivégezve.

Sok tekintetben tehát átmeneti volt ez, az ún. új gazdaságpolitika fémjelezte időszak, így például a divatiparnak sem volt egyértelműen megszabott iránya: a húszas évek elején egyszerre volt igény a forradalom előtti chic-re és luxusra, a külföldi filmekben és magazinokban látott divatos, nyugatias ruhákra és valami újra, ami olcsóságával, praktikusságával, uniformisszerűségével és minimalista megközelítésével jobban tükrözi a kor konstruktivista és antikapitalista törekvéseit. Ilyen körülmények között igazából nem is annyira meglepő, hogy a Szovjetunióban már egészen korán, 1923-ban megjelent az Atel’e mod ruhaszalon kiadásában egy kimondottan menő és naprakész divatmagazin, az Atelier, ami nem is sokban különbözött az olyan nyugati előképektől, mint a Vogue vagy a Harper’s Bazaar.

Ebben nyilván sokat segített, hogy lap elkészítésében olyan figurák működtek közre, mint a Rekviem későbbi szerzője, a huszadik század egyik legfontosabb orosz költője, Anna Ahmatova, a világhírű festő, Borisz Kusztogyijev, a már a forradalom előtt is a divat nagyasszonyának számító Nadezsgya Lamanova, az illusztrátor Jurij Annenkov vagy szobrász Vera Muhina. Sajnos azonban az Atelier első száma rögtön annyira látványosan kapitalistára és burzsoára sikerült, hogy a szovjet vezetés azonnal el is kaszálta. Pár év múlva pedig már tényleg senkit nem érdekelt, hogy van-e világszínvonalú divatmagazin az országban. Volt az embereknek más gondjuk is. 

képek (és még további képek): costume-history

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top