Öltözködjünk

Ez a közös a belga sörben és japán kimonóban

A hagyományos japán kimonó viselésének művészete is felkerülhet az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) az emberiség szellemi kulturális örökségeit felvonultató listájára.

Tíz japán szervezet, köztük a Japán Kimonó Liga szólította fel hétfőn a kelet-ázsiai szigetország kormányát, hogy terjessze fel a listára a kimonó viselésének művészetét – japánul: waso.

A hagyományos japán konyhaművészet 2013-ban, a belga sör és az indiai jóga tavaly került fel az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára.

Japánban nagyon kevesen hordanak kimonót a mindennapokban, részben a ruhadarab magas ára, részben bonyolult felvétele miatt. Különleges alkalmakkor, például esküvőn és diplomaosztón ugyanakkor előszeretettel viselik az emberek ezt az öltözéket.

A szellemi kulturális örökség megőrzéséről szóló UNESCO-egyezményt 2003-ban fogadták el. A szellemi világörökség az ősöktől örökölt hagyományokat, kifejezésmódokat, szóbeli hagyományokat, előadóművészeteket, társadalmi gyakorlatokat, ünnepi rítusokat, eseményeket, régi iparágak tudásanyagát tartalmazza. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top