Öltözködjünk

Roda Abdi: Olyan nőknek tervezek, akik nem szeretnék megmutatni a testüket

Roda Abdi csupán 15 éves volt, amikor a fejébe vette, hogy saját maga által tervezett és készített ruhában megy el egy esküvőre. Hat teljes napjába került, mire megalkotta álomruháját, de sorsa megpecsételődött. A fiatal tervező célja, hogy azok a muszlim és nem muszlim nők is divatosnak és csinosnak érezzék magukat, akik nem szeretnék feszülős darabokban megmutatni a testüket. Irányelve a multifunkcionalitás, olyan ruhákat tervez, amikben kényelmesen és magabiztosan lehet megjelenni egész nap, legyen szó fontos prezentációról, meetingről vagy egy sima hétköznapról.

Mesélj kicsit arról, hogy honnan jött a divat iránti érdeklődésed!

Szomáliából származom, a szüleim a ruhaiparban dolgoznak. A divat és az öltözködés így mindig is az életem része volt. A húgom például most is tervezést tanul. Amikor Angliába költöztem, akkor kezdtem el jobban a divat iránt érdeklődni. Úgy éreztem, hogy muszlim nőként sokkal több lehetőségünk lenne kibontakoztatni önmagunkat. A mi kultúránkat legtöbbször sima, egyszerű fekete ruhákkal azonosítják, pedig ez nem feltétlenül van mindig így. Olyan prémium darabokat szerettünk volna gyártani, amiben azok a nők is nőiesnek érezhetik magukat, akik nem szeretik a feszülős, testhezálló darabokat, nem szeretnék megmutatni a testüket. De mégis gyönyörűek és nőiesek lehetnek benne.

Nincs is megszabva, hogy milyen színű ruhát hordjanak a muszlim nők?

Nincs kulturálisan specifikálva az, milyen színeket hordhatunk. Nagyon sok muszlim nő feketét visel, mert igazából ez az egyszerű és egy kicsit ez a “norma” is. De nem, nincs megszabva, hogy milyen színeket hordhatunk, mindenki azt viselheti, amit szépnek tart.

Ezek szerint nem csak muszlim nőknek terveztek?

Nem, minden olyan nőnek szeretnénk lehetőséget adni divatos és prémium darabok viselésére, akik nem szeretnék megmutatni a testük. Muszlim és nem muszlin nőknek is tervezünk, nincs különbség.

Milyen kultúrát szeretsz és melyikből inspirálódsz?

Szeretem a multikultúrákat, az építészetből is rengeteg inspirációt merítek. Alapvetően a ’60-as évekhez nyúlik vissza a ruháim stílusa, mert leginkább hosszú, elegáns darabokat tervezek. Nagyon szeretem Jackie Kennedy stílusát, nagy hatással volt rám az ő személyisége és öltözködése, még akkor is, ha soha nem találkoztam vele. Nagyon elegáns és gyönyörű nőnek tartom őt. Nagyon tetszenek azok a ruhák, amiket ő hordott.

roda abdi

Van kedvenc országod, kultúrád vagy városod?

Kifejezetten nincs, de nagyon tetszik Japán, Dél-Korea, Dél-Afrika, és érdekel a kínai kultúra is. Teljesen más minden, mint amihez már Angliában hozzászoktam, az emberek, az öltözködés, az élet, de talán pont ez tetszik benne. Ők is érdeklődnek a ruháim iránt, persze ez sok mindentől függ, de a márkát szeretik. De célom, hogy minden kultúrához legyen illeszkedő darabom.

Vonatkoznak bármilyen utazási szabályok a muszlim nők öltözködésére?

Nem, ugyanúgy utazunk, ahogy egyébként megjelenünk nőként az utcán például. Nem kulturális, de nyilván mi is inkább a kényelmes ruhadarabokat részesítjük előnyben az utazások során. Nagyon sok különböző kultúrába utaztam már, de még soha nem volt semmilyen problémám abból, hogy muszlim vagyok. Persze érzem az emberek tekintetét magamon, de egyébként mindenki nagyon kedves szokott velem lenni. 17 éves korom óta eljöttem otthonról és teljesen egyedül élek és utazom, hozzá kellett szoknom a dolgokhoz.

A sok utazáshoz hozzátartozik a sok várakozás, ilyenkor mivel töltöd az időd?

Amikor mondjuk egy adott országban nem volt időm kint nézelődni, a reptéri butikokban még mindig beszerezhettem valamit, ami az adott kultúrához tartozik. Szerintem ez egy jó dolog, mert a különböző kultúrából érkező emberek megtalálhatják a számukra érdekes és izgalmaz darabokat. Én is szoktam ilyen helyen vásárolni. Az ember várakozik a gépére, nagyon kellemes időtöltés ilyenkor akár ruhaboltokban is nézelődni.

A te ruháidat szívesen vennéd, ha a reptéren árulnák?

Természetesen. Hatalmas márkák vannak jelen a reptereken, igazi megtiszteltetés lenne melléjük kikerülni. Egyébként is az a célom, hogy az emberek a ruháimat ne csupán egyetlen boltban tudják beszerezni, hanem a világ bármely részén elérhető legyen a kollekció. Globalizáció a cél egyértelműen.

 Emlékszel az első tervezésedre?

Igen, 15 éves voltam, meg voltam híva egy esküvőre és kitaláltam, hogy saját ruhát készítek magamnak az alkalomra. El kellett mennem alapanyagokért, eszközökért, mindent egyedül csináltam. Nagyon stresszes volt, a barátaimat kérdezgettem, hogy szerintük hogyan lehetne jobb a ruha. Összesen hat teljes napig varrtam, mindig szétszedtem, aztán újra megvarrtam, megint szétszedtem, újra megvarrtam és így tovább hat teljes napig.  Tavaly szeptemberben kezdtünk a márkát életre hívni, most készült el a második kollekciónk.

Van kedvenced a kollekcióból?

Igen, egy egydarabos türkiz ruha, ami elegáns és nagyon kényelmes, nagyon jól megmutatja, miről is beszélek a multifunkcionalitás kapcsán. El lehet benne menni egy ünnepi eseményre, miközben bevásárolni is kényelmesen lehet benne. A ruháim általában egy darabból állnak, annak ellenére, hogy nem úgy tűnik. Az elképzelésem az volt, hogy olyan ruhákat tervezzek, ami egy darabban magában foglal számtalan lehetőséget. Amit fel tudsz venni egy megbeszélésre, egy sima hétköznapra, ünnepi vacsorára. Amikor nem kell azon aggódnod, hogy “jaj, haza kell mennem átöltözni”, mert egyetlen ruhadarabod képes helyt állni számtalan helyzetben. Egy blézerrel például vagy nélküle egészen máshogy fest a darab, az egész ötlet onnan eredt, hogy egyetlen darabot sok módon lehessen viselni.

Nagyon kényelmesnek is tűnnek ezek a darabok.

Igen, ez is alapelv nálam, mert a sokrétű használathoz hozzátartozik, hogy kényelmes is tudjon lenni egy darab. Nehéz is lenne olyan ruhában lenni egész nap, ami nem kényelmes, és szerintem nehéz is jól érezni magunkat benne. Nekem ez nagyon fontos, mert szerintem egy kényelmetlen ruhában nem tudnék magabiztosan besétálni az irodába. A lényeg, hogy egy-egy darab több feladatot is be tudjon tölteni, mert nem csak a programok, de például az időjárás is változhat a nap folyamán. Amikor ruhát tervezek, mindig végiggondolom, milyen igényei lehetnek egy modern nőnek és milyen problémák merülhetnek föl a nap folyamán. Már a gyártás legelején a multifunkcionalitásra koncentrálunk. Fontos, hogy a nők gyönyörűnek, kényelmesen és magabiztosan érezhessék magukat.

Figyelembe veszed, hogy kinek tervezel?

A muszlim nők problémáját átérzem, mert valamivel nekik nehezebb elérniük, hogy gyönyörűnek és divatosnak érezzék magukat. De ezen kívül rengeteg olyan dolog lehet, ami figyelembe kell venni már a tervezés során. Mindig visszajelzést kérek a vevőktől. Érdekel, hogy mit szeretnek, és mi az, amin változtatnának. Akár stílusban, akár színekben. Érdekel az is, hogy a ruhák között nézelődve mitől lesz “az az egy” a mi ruhánk, amit végül megvásárolnak. Amitől azt érzik, hogy nagyon szeretnék a ruhámat. Minden a nőkről szól. Hogy gyönyörűnek és erősnek érezzék magukat.

Terveztél valaha olyan ruhát, ami nem tetszett?

Ez nem rólam szól, ez csak és kizárólag a vevőkről szól. Nadrágot is tervezek, pedig én magam soha nem viselek. De tudnom kell, mire lehet szükségük más nőknek. Szeretném, ha a vevők nem csalódnának és nem éreznék azt, hogy kidobott pénz volt a ruháimra költeni. Ha a vevők boldogok, én is az vagyok. Ezért is fontosak a visszajelzések.

Van kedvenc színed?

Fekete, de nagyon szeretem az összes többi színt és a színes dolgokat. A feketét csupán azért emelném ki, mert egy letisztult és elegáns szín, a feketével nem hibázhatsz sokat szerintem.

Mit gondolsz Magyarországról?

Most vagyok itt először, izgalmas. Érdekel, hogy a magyarok hogyan értékelik majd a ruháimat, vajon tetszik-e majd nekik. Egészen más kultúra a magyar, mint ahonnan én jöttem, tehát megint egy új élménnyel gazdagodom Magyarországon. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top