Öltözködjünk

5 dolog, amit nem tudtál a pöttyökről

Mark Jacobs szerint nincs olyan alkalom, ami ne lenne megfelelő arra, hogy pöttyöset viseljünk. Ám ez nem volt mindig így. Öt érdekesség a pöttyökről.

1. A középkorban nemcsak hogy nem létezett még szabályos pöttyös minta – mivel nem álltak rendelkezésre gépek, amivel nyomtatni lehetett volna ilyet –, de a textíliákon valamilyen okból megjelenő pöttyöket kifejezetten visszataszítónak találták, mert a bőrbetegségekre asszociáltak róluk.

2. A pöttyös mintát a XIX. század közepén, Angliában kezdték először rendszeresen használni, elsősorban férfi nyakkendőkön és sálakon jelent meg, ám nem volt még különösebben hangsúlyos.

5 dolog, amit nem tudtál a pöttyökről

3. A pöttyök akkor jöttek igazán divatba, amikor Minnie egeret a húszas években – kezdetben csak az állóképeken, mivel az animációkon akkoriban még nagyon bonyolult lett volna – pöttyös szoknyában kezdték ábrázolni.

4. A pöttyös minta és maga az énekes népszerűségén is hatalmasat lendített Frank Sinatra Polka Dots and Moonbeams című, 1940-ben kiadott dala is.

5 dolog, amit nem tudtál a pöttyökről

5. A Batman-képregényekben is szerepel egy gonosztevő, bizonyos Abner Krill – más néven Mister Polka-Dot –, aki tetőtől talpig színes pöttyökkel díszített öltözéket visel.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top