Öltözködjünk

Itt a kutyadressz, de adjunk ilyet kedvenceinkre?

A tél ürügyén mókás kezeslábasokba bújtathatjuk kutyáinkat, kérdés persze, hogy ez tényleg olyan jó-e a kutyáknak?

A kutyák felöltöztetésének kérdése mindig nagy dilemma: egyrészt persze ott van az evolúciós múltra alapozó teória, miszerint azért van szőrük, és anno különben sem volt házuk, meg persze a kutyának kinn a helye, de ahogy mi sem gyűjtünk meztelenül bogyókat, úgy a kutyák is teljesen más életkörülményekhez szoktak, és ezt annak az embernek a magabiztosságával mondom, akinek a lábánál épp egy tacskó alszik 15 centi vastag paplanréteg alá furakodva.

Szóval a rövid szőrű vagy fázós kutyáknak igenis kell ruha, ők is meg tudnak fázni, vagy ha meg nem is, de fázni azt biztosan, és azt meg nem akarhatjuk ugye. De a funkcionalitás kereteit bőven szétrúgta az őrületes kutyaruhaipar, a Paris Hilton-i mánia sokszor szül a kutyák számára kicsit sem praktikus, sokszor kényelmetlen darabokat. Szóval simán adhatunk már ruhákat a kutyára a magunk örömére, magyarul azért, mert szerintünk nagyon cuki.

A frissen megjelent kutyakezeslábasok épp ezen dilemmák körül keringenek. A kezeslábasok elsősorban azért jöttek létre, hogy a kutyák ne hullassák mindenhová a szőrüket, másrészt állítólag nekik is jó, mert melegen tartja őket. 

Itt a kutyadressz, de adjunk ilyet kedvenceinkre?

Még mindig számos vita zajlik a termék egészségügyi hatásait illetően: a kitalálója állítja, hogy a könnyű anyag nem zavarja a kutyákat a mozgásban és semmilyen problémát nem okoz nekik, egyes állatorvosok szerint azonban a hosszú távú viselés a kutya testének túlhevüléséhez vezethet.

Arról nem is beszélve, hogy a ruha tényleg csak a lakásban – és akkor is csak a szőr miatt – lehet praktikus, hiszen kint nem is tudják a dolgukat végezni benne.

Itt a kutyadressz, de adjunk ilyet kedvenceinkre?

Szóval a kérdés az marad: bújtassuk kezeslábasba a kutyánkat azért, hogy ne kelljen minden második nap összehúzni a kutyaszőrt? Igen, a kutyaszőr idegesítő, még ha saját nagyanyánknak nem is valljuk be, elég pocsék, hogy ott van az ágyneműn, a ruhákon és ennél még milliószor megdöbbentőbb helyeken is. De cserébe ott van az elhullajtott szőr tulajdonosa, a kutyád, akit te vállaltál, minden egyes szádba ragadt szőrszálával együtt. A saját kényelmedért pedig sosem szabad kockára tenned az ő komfortját, az egészségét pedig pláne nem.

Mashable

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top