Öltözködjünk

Metál, bársony, színes szőrme – az őszi-téli divat a magyar tervezők szerint

15 tehetséges magyar tervezőt kérdeztünk arról, hogy szerintük milyen lesz az idei őszi-téli divat, és mivel készültek ők a szezonra?

Tomcsányi Dóri

Ebben a szezonban visszaköszön a 80-as évek a csillogós, fényes anyagokban és a merész színekben, valamint nagy kedvenc, a bársony. A mi őszi-téli kollekciónk inspirációs forrása a szocialista kelet-európai jet set arisztokratikus ragyogása, amely a luxus anyagokban és az egzotikus színkombinációkban jelenik meg. Kedvenc darabom a lurexszálas overál, az éjkék bársonykabát és a szaténfényű, színes csíkos, bő szárú nadrág.

Megnézem
Összes kép (1)

 

Nini Molnar Bags

Télen, azt hiszem, főként a kiegészítőkön van a hangsúly, mert a réteges öltözködés miatt nem mindig sikerül úgy összehozni a szettünket, mint ahogy azt elképzeljük. Ezért egy különleges kiegészítő ebben a szezonban is trendi lesz, és nagyon praktikus tud lenni. Egyszerűen feldobja a téli outfiteket.

Mivel én nagyon fázós típus vagyok, a kedvenc téli ruhadarabom egy jó meleg sál. Ezért is terveztem meg az idei szezonra a Pom sálat, ami nagyon meleg, puha és nem utolsó sorban teljesen feldobja a borús téli ruha összeállításokat. Amit különösen szeretek az idei őszi, téli trendekben: a világos színek, pink, mustár és a bársony anyagot. Ezek mind jelen vannak az én kollekciómban is.

Megnézem
Összes kép (1)

 

Prieston by Noémi Nagy

Természetesen megint az őszi és téli színek nyernek teret. A barnák és a szürkék megannyi árnyalata. A fekete az örök klasszikus. A mélylilák és a padlizsánlilák különböző árnyalatai. Én személy szerint a zord időben is szeretek színeket viselni. Pinkek, fuksziák és lilák igazán jól kombinálhatók az őszi színekkel. Az új téli kollekciómban is nagy hangsúlyt kap a lila. Ugyanakkor ez egy picit speciális kollekció, részben esküvői ruhákra épül. Természetesen nem a hagyományos esküvői ruhákra.

Megnézem
Összes kép (1)

 

WonderLAB Concept – Delka Bag

Az őszi/téli szezonban idén is megtalálhatók lesznek a letisztultabb ruhadarabok, kiegészülve klasszikusabbakkal. Pl.: nadrágkosztüm, mellény. Színekben inkább a mélyebb, erősebb árnyalatok lesznek jellemzők, de persze az alapszínek továbbra is megmaradnak a ruhatárunkban. Éppen ezért gondoltuk, hogy a táskáinkat olyan színnel turbózzuk fel, ami egy hideg téli napon az egyszerűbb vagy színesebb szetteket igazán karakteressé varázsolja. Nekünk a fekete, szürke és krém színek mellett az ezüst lesz a befutó!​

Megnézem
Összes kép (1)

 

CAKO – Cakó Kinga

Az idei őszi-téli szezonban az eklektikus, változatos stílus lesz jelen a punkos, rockos vonaltól egészen a romantikus elemekig, így a kontrasztoké lesz a főszerep. A katonai stílus is hódít majd idén, férfias szabásvonalakkal, de megjelennek benne nőies elemek is, ami közel áll hozzám.

A CAKÓ 2016/17-es őszi-téli kollekciójához a tervező öccse, Cakó Dániel szobrászművész tus- és akrilgrafikái adták a fő inspirációt, az ő alkotásainak lendülete és monokróm hangulata hívta életre az új ruhákat. Cakó Kinga is mindig személyes impulzusokból, hangulatokból indul ki egy-egy kollekció tervezésénél, amelyeknél a fő szempont a hordhatóság és kényelem, megbolondítva egy-egy izgalmas részlettel, szabásvonallal. Ez a kollekció a fekete-fehér kontrasztokra épül, ami kiemeli a grafikákat, mustársárga és királykék árnyalatokkal kombinálva.

Megnézem
Összes kép (1)

 

Manuela – Maráczy Manuéla

Véleményem szerint az őszi-téli trend idén a kontraszt lesz, ami leginkább a sötét és világos színek használatában mutatkozik meg. Ezenkívül várhatóak az egyszerű printek és vicces grafikák pólókon, ingeken, ruhákon. Szabásban az egyszerű és hagyományos vonalvezetés marad, így a grafikák nagyobb hangsúlyt kapnak. Az én idei kollekcióm a gyerekek elképzelését az első lehulló hóról próbálja megvalósítani. Mint minden szezonban, most is új grafikával készültünk, melyet szitázva viszünk a textilekre.A főszínek tükrözik az őszi-téli hangulatot: sötét szürke és világos sárga.

Megnézem
Összes kép (1)

 

Dora Abodi

Büszkék vagyunk, hogy a Vogue által is legmeghatározóbbnak tartott trendeket sikerült előre megéreznünk, és az ősz-téli kollekciónkat eképpen felépíteni. Pink tone-on-tone teljes szettek: a pink különböző árnyalatainak kombinálása. Ez az ABODI-nál pink alpaka kabát, pink selyemruha, pink combcsizma, fodros ruhák formájában jelenik meg, de például a Guccinál is láthatjuk a teljesen pink lookot.

Megnézem
Összes kép (1)

 

Karmacsi

Az athleisure irányzat idén is folytatódik, így a sportos elegancia, a letisztult vonalak, valamint a metál színek még mindig fókuszban lesznek. Az arany és az ezüst mellett kiegészül a paletta melegebb bronzos árnyalatokkal, és itt is inkább a kellemes krémesebb tónusok lesznek előnyben. Ezeket más textúrájú anyagokkal, természetes szövetekkel, matt teltebb színekkel párosítva nagyon harmonikus kombinációkat lehet létrehozni. Ha kiegészítőről van szó, a téli szezon állandó szereplője a fekete mellett bátran használjunk egy-egy élénkebb színt, legyen az egy üde türkiz vagy kék.

Megnézem
Összes kép (1)

 

Ille-olla – Illéssy Lenke

A nagy gallérok most előtérbe kerülnek, dekoratívak, öltöztetnek, és kiemelik az arcot is, ha a ruhadarab a színeinknek megfelelően lett kiválasztva. A gallér mellett teret kap a derékkötő is, mely kihangsúlyozza a derekat. A nagy gallér, az öv a derékon és a nagy zseb triója kihozza a női formát. Ami még érdekessége lehet az ősznek, az az erős színű paszpól szegély a ruhák szélein. Ez a megoldás karakteresebbé és figyelemfelkeltőbbé teszi a ruhadarabot, kabátot és egyben megmutatja az izgalmas szabási megoldásokat, így a ruha dísze és fő ékessége lesz. A katonai viselet is fellelhető lesz nyomokban az idei évben szigorú vonásaival, gombolásával.

Megnézem
Összes kép (1)

 

AGNES KOVACS

Ősszel továbbra is hangsúlyosan jelen lesz a sportosan laza és a minimalista elegancia kombinációja. Ez táskák esetében például a modern, szokatlan anyagok és a letisztult, klasszikus formavilág együttesében jelenhet meg. Kedvencem jelenleg a MacBook tok sorozatunk, amely feldobja a hétköznapi business lookot. A feketén és bézsen túl merészebb színeket válogattam, piros, fehér, mélykék, türkiz, zöld, de a formák terén továbbra is a kevesebb több elve érvényesült. Így ezek a tokok nemcsak óvják a féltett gépet, de sokoldalú kiegészítők is. Hordhatjuk táskában, de kézben még jobban érvényesül, és feldobja viselőjének öltözetét.

Megnézem
Összes kép (1)

 

BNZ Mother&Kids wear – Zay-Szajcz Alexa

Ha az új szezonra gondolok, nálam az ősz még mindig picit lágyabb, nyáriasabb színeket hoz magával. Ilyen például a mályva, ami a kollekciómban is meghatározó. A piros és a fekete, mint mindig, dominálni fog télen, és a szürke sem maradhat ki az új szezon trendjéből. Fazont tekintve a 80-as, 90-es évek térnek vissza, és a kiegészítőknek roppant nagy szerepük lesz az idei évben is.

Megnézem
Összes kép (1)

 

Mini Mocca Baby Moccasin – Maye Altantuya

Az idei őszi, téli trend legnagyobb dobása minden, ami metálos és fényes! Színek terén a khaki zöld, fáradt rózsaszín a meghatározó, legalábbis számomra, amit én figyeltem meg. Ezek valamilyen szinten vissza is köszönnek a kollekciómban. Metálos és csillámos bőrök, illetve vadócabbaknak állatmintás darabokat álmodtam meg. Azt hiszem, ebben a szezonban is menő lesz az én kedvenc őszi darabom, az örök motoros bőrdzseki és egy bohókás hátizsák.

Megnézem
Összes kép (1)

 

Séllei Lilla

Azt gondolom, mindenképpen menő lesz a sportos, laza stílus. A friss trendek sportossága, lazasága nagyon közel áll hozzám is, éppen ezért az őszi, téli szezonban a táskáim tervezésébe is belecsempésztem: rengeteg sportos anyagot használok, és az egyik legkedveltebb fazon továbbra is a gym bag, ami rengeteg variációban, méretben készíthető el. Mióta anya vagyok, a praktikum nálam akaratlanul is átvette az uralmat, amit persze kicsit sem bánok. Ilyenek például a vagány hátizsákok. A stílusomból megőriztem a sportos vonalat, ezért örülök, hogy továbbra is divat lesz a hűvösebb napokra a sportos cicanadrág és a laza, lezser oversize pulcsi.

Megnézem
Összes kép (1)

 

WonderLAB – Ame creation

Idén a hagyományos őszi színek ragyogóbb, mélyebb, érzékibb árnyalatai dominálnak. Újra divat lesz a mustársága, melynek erőteljességét a kék színnel ellenpontozhatjuk, finomíthatjuk, hiszen ebben a szezonban a megszokott őszi összeállítások mellett hangsúlyosak lesznek a kék már téliesebb, hűvösebb árnyalatai: a farmerkék, a jégkék. Ezekhez kapcsolódóan pedig az ezüstös-fémes textúrák ismét előtérbe kerülnek. Az AME création márka geometrikus zománcékszerein egyaránt visszaköszönnek ezek az elegáns hatások, melyek a letisztult formavilággal párosulva feltétlenül viselőjükre vonzzák a tekintetet.

Megnézem
Összes kép (1)

 

Tamara TOTH

Az aktuális őszi szezonban még mindig erőteljesen érezhető a nyolcvanas és a kilencvenes évek hatása is, szabásvonalakban és alapanyagokban egyaránt. Bár az elmúlt szezonokban is egyre sűrűbben bukkant fel, most még erőteljesebb a bársony jelenléte. Külön érdekesség, hogy idén rengeteg színben jelenik meg a kifutókon, én a megszokott fekete mellett egy sokkal izgalmasabb lazacszínűvel is dolgoztam.

Izgalmas csavart visznek a legegyszerűbb darabba is a fűzős részletek, én ruhán, ingen és kabáton egyaránt alkalmaztam. Az egyik kedvenc őszi ruhadarabom, a garbó néhány éve visszatért, népszerűsége sem szakad még meg, minden szupercool, ami magasított nyakú, akár önmagában, akár egy laza, pántos ruha alatt. Utóbbi összeállításnak én személy szerint nagy rajongója vagyok.

Megnézem
Összes kép (1)

 

Még több őszi-téli divat az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top