nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Öltözködjünk
Olimpia 2016: a leg-leg-leg formaruhák

Olimpia 2016: a leg-leg-leg formaruhák

Négyévente egy világ ámul a nyári játékok megnyitó és záró ünnepségén, ahol láthatjuk majd azt is, miként szabták vászonba nemzeti identitásukat az országok, hogyan sikerült közös nevezőre hozniuk a sportos és az elegáns szót.
Benecz Judit
Benecz Judit
f Ajánlom

Olimpiai formaruhát tervezni nyilván nem könnyű, már önmagában amiatt sem, hogy nehéz olyan szabású öltözékkel előállni, ami teljesen eltérő magasságú, alkatú nőknek és férfiaknak ugyanolyan jól áll. Vagy legalább a többségnek. Ám ha végignézzük az idei olimpiára készült felhozatalt, vagy az előzőeket, sajnos azt is láthatjuk, hogy sok ország már magát a kreativitást sem tartotta kritériumnak a nyertes kollekció kiválasztásakor. Vannak szimpla sablonmegoldások, amik legalább a “nem rossz” szintjét megütik, de sajnos több elcsépelt, unalmas ruhaterv is született, öröm és boldogság köztük felfedezni azokat a szetteket, amiken látszik, hogy átgondolt tervezői munka gyümölcsei. Egyébként ilyen a magyar is.

Jöjjön a lista a legjobb olimpia formaruháktól a leggyengébbekig:

1. Nagy-Britannia – nagybetűs stílus

Stella McCartney és az Adidas prezentálta a szigetország sportolóinak öltözékeit, nemcsak a formaruhákat, hanem a versenyekre készült öltözékeket is.

Olimpia 2016: a leg-leg-leg formaruhák

Nem spóroltak a nemzeti szimbólumok feltüntetésével, a Union Jack színei és formája mellett a brit címer is szerepel rajtuk, egyedi képi feldolgozásban, az eseményre tervezve. Emellett pedig a GB, illetve a Great Britain feliratok is felkerültek különféle módon. És mégsem sok. Jók az alkalmazott színárnyalatok, a minták rétegezése, remek, ahogyan a múlt és a jelen találkozik a képi világban, ami összességében sem tolakodó, mégis messziről mutatja, melyik országról van szó. A design mellett pedig a minőségből sem adtak alább. A használt anyagok sokkal könnyebbek, mint a 2012-es olimpiára készültek voltak, ráadásul a párás, meleg brazíliai klímára is gondoltak, amikor a speciális anyagösszetételt kiválasztották. A formaruhák szabása egyszerre trendi és funkcionális. A lábbelik esetén pedig a legújabb fejlesztésű, energia-visszajuttatású cipőtalpakkal látták el hat sportág versenyzőinek sportcipőit.

2. Kanada – egységes, stílusos, abszolút sportos

Kanada áll a képzeletbeli dobogó második helyén.

Olimpia 2016: a leg-leg-leg formaruhák

A DSquared2 tervezőpárosa által megálmodott kollekció alapmotívuma mi más lenne, mint a juharlevél, színei pedig a piros-fehér, amiket a szürke-fekete árnyalatok tesznek teljessé. Nagyon jól összerakott, egységes stílusról van szó, amire a népszerű athleisure trend is rányomta a bélyegét. Szerencsére nem akarták egy ódivatú kiskosztüm/öltöny szabásával megerőszakolni a nyitó és záró ceremóniára készülő szetteket sem. A különleges fazonú zakók és hosszított pulóverek pedig szuper lazává, erőlködésmentesen menővé teszik a teljes olimpiai kollekciót.

Olimpia 2016: a leg-leg-leg formaruhák

3. Magyarország – pliszé és gondolat

Végre sikerült épp csak annyira elszakadni a konvencióktól, hogy az eredmény ne valami ijesztő katyvasz legyen. A nemzeti színeket csak kiegészítő motívumként használó, sötétkék-bézs-fehér olimpiai formaruhák a hétköznapi elegáns vonalat képviselik, és már ránézésre nagyon kényelmesnek tűnnek.

Olimpia 2016: a leg-leg-leg formaruhák

A női ruhák sikkesek, de nem feszengősek, valamint a bézs capri nadrág sem rejt nagy kockázatot magában viselőjére nézve. A férfi öltözékek is a sportos, városi stílust képviselik, szabásukban pedig a legutolsó divatot. Az Adidas sportruházatokon sem lett erőltetve a trikolor használata, a vezérszín azonban az eddigi bordó helyett a zöld lesz, a női és férfi sportolóknak pedig külön kollekciót terveztek. Fazonra jó szabású, jó anyaghasználatú, de klasszikus sportruházatokról van szó, designjukból azért láthatóan hiányzik Stella McCartney keze nyoma.

Olimpia 2016: a leg-leg-leg formaruhák

4. Németország – minimál design

Az Adidas és a Sioux közös tervezéséből született a németek olimpiai ruhakollekciója, amiben a kulcsdarabokat a néhol a kreativitást is megkérdőjelező egyszerűség jellemzi: fekete-fehér vagy ezüst-fekete mackószettek oltári országfelirattal az elejükön.

Olimpia 2016: a leg-leg-leg formaruhák

A kollekció többi darabjára már több színt is felhasználtak, de hála az égnek, semmi rikító árnyalatot nem erőltettek a csapatra. Pasztellszínek tűnnek fel, valamint fényes mélybordó, jól megférnek a fekete nadrágokkal. Elegánsnak mondható ruhák a szettben nem kaptak helyet, a nők számára egy szűk szabású szürke szoknya ugyan fellelhető, de ez is bőven a sportos stíluson belül helyezkedik el.

Olimpia 2016: a leg-leg-leg formaruhák

5. Svédország – feliratos fast fashion

Az aranylóan tündöklő sárga és fényes kék színösszeállítású csapatruhákat a H&M tervezte a svéd delegáció számára, és ez látszik is rajtuk. A pulcsik feliratozási stílusát le sem tagadhatja a márka. Ez persze nem feltétlenül rossz, pláne, ha a svédek számára a H&M hazai terméknek számít.

Olimpia 2016: a leg-leg-leg formaruhák

A ruhák a márka elvéhez hűen a fenntarthatóság jegyében lettek kidolgozva, újrafelhasználható anyagokat alkalmazva leggingsek, széldzsekik, pulóverek és pólók esetében. Szerencséjük van a svédeknek, zászlajuk színeiből kiindulva egészen dögös árnyalatkombinációk kihozhatók, pláne, hogy zömmel a sötétkék irányába készítették elő a ferde csíkos mintáknak a szetteket.

Olimpia 2016: a leg-leg-leg formaruhák

6. USA – Hamptons megérkezett

Lefogadom, az amerikai golfklubok tagjai állva tapsikoltak, mikor bemutatták tavasszal az olimpiai formaruhákat. Ralph Lauren piké pólós, fehér nadrágos szettjei könnyed módon hintik a nagyközönség szemébe az amerikai álom varázsporát, ahogyan a nemzet legjobbjai a felső középosztálytól elvárható sablon minőségben feszítenek ruháikban. Csúnyának persze nem csúnya ez a formaruha-összeállítás, de túl sok fantázia sem kellett hozzá, hogy egy “bolti” pólóra rátegyék a kötelező logókat.

Olimpia 2016: a leg-leg-leg formaruhák

7. Brazília – papagáj és csíkos zokni

A sötétkék alapon tiritarka zakós és blézeres szettek már majdnem jól sikerültek. A minta jól jelképezi az országot, a brazil életstílushoz illően vidám, bohém, míg a sötétkék alap azért kellően tompítja harsányságát. De! Ennyi mintához miért kellenek a fehér zseb- és gallérszélek? Minek a nőknek (legalábbis ehhez az összeállításhoz) a teljesen más mintázatú selyemkendő? És miért a lábszáron felhúzott csíkos zokni? Ha a pasiknál trendi módon lehagyták a zárt cipős lábakról a zoknit, a nők esetén is kitalálhattak volna valami kevésbé gyerekes megoldást.

Olimpia 2016: a leg-leg-leg formaruhák

8. Dél-Korea – Zika ellen 1995

A csíkoszokni-mánia, úgy tűnik, Koreában is tombol, a tengerészkék zakó–fehér nadrág összeállításhoz ezt a csodát sikerült a sötétkék mokaszinekbe gyömöszölni. A szettekben pedig úgy néznek ki, mint egy amerikai country klub jól fésült ifjai.

Olimpia 2016: a leg-leg-leg formaruhák

A nem túl fantáziadús szett még így is jobban sikerült, mint a franciáké, de a mellé megtervezett melegítők még ennél is tragikusabbak. A kék-fehér típus olyan, mint egy ’95-ös Budmil susogós, de a sárga-szürke-kék összeállítás sem lett sokkal szebb. Nagy előnyük, amit a sajtónak nem győztek hangsúlyozni, hogy a nyitó- és záróünnepségre tervezett sárga tetejű mackószett anyaga olyan speciális védőszert tartalmaz, amely a Zika-vírust terjesztő szúnyogok ellen védelmet nyújt viselőiknek. Ez pedig óriási piros pontot ér!

Olimpia 2016: a leg-leg-leg formaruhák

9. Franciaország – krokodil szimplán

Valljuk be, épp tőlük többet várt volna az ember. Ott a divat fővárosa, és mégsem sikerült annyi divatház közül kiválasztani egy olyat, amelyik képes egy kis high fashiont is belevinni a designba? A sötétkék-fehér Lacoste összeállítások persze nem csúnyák, de nincs is bennük semmi extra. A francia zászló színeiben tündöklő kis krokodil több kreativitást hordoz önmagában, mint a teljes formaruha vonal. Persze ráfoghatjuk, hogy letisztult stílus, de jobb lett volna, ha a Lacoste márka képes egy kicsit jobban elszakadni önmagától, és létrehoz valami látványosabb összeállítást.

Olimpia 2016: a leg-leg-leg formaruhák

10. Ausztrália – felvilágosítás és retró

A kenguruk földjén bizony komolyan vették a tervezést, bele is adtak apait-anyait. Feltehetően azzal kezdhették, hogy elővették a modern kori olimpiák formaruháinak nagykönyvét. És hopp! Máris a ’20-as években voltak, csak sajnos a dzsesszkorszak csillogása helyett a konzervatív csíkok nyerték el a tervezői csapat bizalmát. Az eredmény pedig: bármelyik óceánjáró luxushajó legénysége megirigyelné ezt a formaruha-összeállítást. Más talán nem, de ők biztosan.

Olimpia 2016: a leg-leg-leg formaruhák
Olimpia 2016: a leg-leg-leg formaruhák

11. Oroszország – a fantáziátlanság csúcsa

Az ötletelésre az oroszok sem pazarolták drága idejüket. A ruhák designja megáll egy ’90-es évekbeli sportruhaszett színvonalánál, amire roppant fifikás módon ráírták: Russia. Na persze cirill betűkkel is, hiszen a hazaszeretet, az hazaszeretet. Kis odafigyeléssel pedig ezekből a színekből épp olyan menő és cool szettet is lehetett volna tervezni, mint a kanadaiak tették. Sajnálatos módon ebben a kontinensnyi országban nem akadt egyetlen Putyin-közeli divattervező sem, akibe szorult volna ennyi kreativitás.

Olimpia 2016: a leg-leg-leg formaruhák

12. Kína – gyorséttermi stílusban

Az már önmagában is ijesztő, hogy a kínaiak ökölbe szorított kézzel pózolnak a bemutatón készült képeken. De a színek, amikből azok a kezek kinyúlnak! A retinaszaggató sárga és pipacspiros zakók borzasztóan taszító összképet adnak. A piros-sárga design már 2008-ban is elbukott, akkor a spanyolok próbálkoztak vele, kár, hogy nem vették ezt észre az épp akkor házigazda kínaiak. A koncepció egyébként az volt, hogy a felvonulás alkalmával olyan összképet adjanak sportolóik, mint a kínai zászló, amin piros alapon tündököl 5 csillag. Azzal azonban mintha nem számoltak volna, hogy ötnél több hölgy lesz a delegáció tagja, így a csillagocskák egy komplett univerzumot rajzolnak majd fel az ünnepségen.

Olimpia 2016: a leg-leg-leg formaruhák
Hírek, érdekességek, interjúk, fotósorozatok a 2016-os Olimpiáról az NLCafén.

Olvass még az olimpiai formaruhákról az NLCafén!

Megosztás Facebookon