nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Öltözködjünk
A hónap designere az augusztusi WAMP-on: az ART HEKK

A hónap designere az augusztusi WAMP-on: az ART HEKK

Testes nőket, férfiakat, lángost, mindent ábrázolok, ami megkívánja a gömbölyded ábrázolást. Számomra a kerek formák, a test ilyen jellegű ábrázolása a velem született örök optimizmus és életszeretet kivetítése – mondja az ART HEKK alapítója, Tóth Andrej.
Avatar
WAMP
f Ajánlom

Tóth Andrej grafikus élete, munkája, családja is a Balaton körül pörög. Nem véletlen, hogy saját brandjében mindhárom “szereplő” intenzíven jelen van. Az ART HEKK tulajdonképpen a balatoni szuvenírek világát hekkelte meg egy csapásra, s egy jókora csomag nosztalgiából, személyes élmények és kalandok sorából s a mindezt egyedi hangvételben megörökítő grafikákból áll össze egy szerves egészként működő kvázi művészeti projektté.

A hónap designere az augusztusi WAMP-on: az ART HEKK

A jellegzetes pufók figurákkal és festett halakkal benépesített HEKK-es univerzum folyamatosan új tárgyakkal bővül, a legnagyobb áttörést azonban az idei évtől elindított workshopok jelentik. Tavasz óta Andrej ugyanis nem csupán árusít, de főleg gyerekeknek szóló HEKKfestő foglalkozást is tart, amelynek során előre elkészített, diófából kifaragott natúr halakat festhetnek meg a résztvevők. A projekt már most hihetetlenül sikeres, hiszen minden hal egyedi, sajátos jegyekkel bír (tömzsi, görbe, foltos,..), így nem csupán a választott hallal, de remélhetőleg a Balatonnal is még közelebbi, bensőséges kapcsolatot tud kialakítani minden alkalmi művész.

Mit jelent neked a Balaton?

Nem lehet a Balatonról a nosztalgiát félretéve beszélni. Mindenkinek megvan, meglesz az ő személyes emlékképe, az a bizonyos Balatoni Nyár. Generációk nőnek fel a Balaton partján, más-más igényekkel, álmokkal, de a lángos mindenkinek ugyanúgy tejfölös, a habzó sör ugyanúgy csúszik, az iszap ugyanúgy süpped s a szúnyog is ugyanúgy csíp. Az illusztrációim az itt megélt élményekből merítenek, ám a Balaton megszeretésével korántsem volt könnyű dolgom: suhanc korszakom kilátástalan “balatoni szerelmi” délibábkergetései, korai víziszony, s mindezt ráadásul a déli parton megélve. Azóta mindez megváltozott: szerelmet már nem kergetek, hisz három hölgy személyében mindennapjaimat bearanyozza, már csak egy árnyékos helyet keresgélek a gyöngyöző fröccsöm elfogyasztásához, a naptejjel felkavart iszapos vizet már uralom, s mindezt már az északi parton. Ahol Almádi a központ, a nagypapa szüretelésre váró szőlőjével, anyósom csodás rántott csirkecombjaival, majd kissé távolabb, az örök Füredi fasor – Jókai villa páros, a mimózatortás Bergmann kávézó és a Tihanyi Piac alkotta kör.

A hónap designere az augusztusi WAMP-on: az ART HEKK

Grafikusként és designmendzserként végeztél. Hogyan jött egy sajtá márka alapításának az ötlete?

Az ART HEKK a balatoni világ ihlette egyedi, főként újrahasznosított termékek alkotta saját “brand”. Létrejöttének oka nem túl bonyolult, hiszen a Balatonnak a mai napig nincs saját vizuális arculata, márkája. Én ebben izgalmas piaci rést látok, s bár már vannak biztató jelek, megnyerő kezdeményezések az újraértelmezésre, azért igyekszem az elsők közt lenni. Maga a koncepció 2013 nyarán Balatonalmádiban, a Wesselényi strand egyik vendéglátóhelyiségének árnyékos asztalkájánál született meg.

Hogyan választod ki a karaktereket és a beszédes neveket?

Az ART HEKK márkanevet Geszti Péter barátommal együtt találtuk ki. A márka karakterét meghatározó Pakli sorozat tagjait egy hetvenes évekbeli Playboy kártyacsomag inspirálta, a nevüket pedig a Balaton parti városok s pár pohár vörösbor. Almádi Carlos a csapat egyetlen férfitagja, s nyilván egyben rejtett önábrázolás is, hozzá legközelebb Boglári Bella áll, rejtett utalásokkal a feleségemre.

A hónap designere az augusztusi WAMP-on: az ART HEKK

A márka valójában egy életérzésen alapul, ami számodra esszenciálisan jeleníti meg a Balatont. Hogyan tapasztalod: minden korosztály ismeri ezeket a sztereotípiákat, és érti ezt a fajta iróniát?

Testes nőket, férfiakat, lángost, mindent ábrázolok, ami megkívánja a gömbölyded ábrázolást. Számomra a kerek formák, a test ilyen jellegű ábrázolása a velem született örök optimizmus és életszeretet kivetítése. Sokan megértik ezt, és a képeimmel s a szereplőkkel zajló buja történetekkel mosolyt csalok sokak arcára. Persze olyan is van, hogy valaki, tévesen, gúnyként értelmezi őket, vagy épp szent meggyőződése, hogy a nagytestű nőkhöz húz a szívem.
Ezért is hoztuk be idővel a HEKKes és a leányaim festette üde, szabad ColorsOfBalaton sorozat kreatívjait, amelyek az újrahasznosított molinótáskáinkon köszönnek vissza.

Az ART HEKK egyre komolyabb kínálattal rendelkezik. Milyen tárgyak szerepelnek idén nyáron a palettán?

Két év alatt igen sokat fejlődött az ART HEKK. A kínálatot először csupán a fent már említett fatáblaképek (Pakli, Szüret, AlfaAmore) és a máig is igen keresett újrahasznosított diófa HEKKek alkották. Azóta már kerámiahalacskák is az asztalra kerültek, hatalmas kedvenc a Medence Csoport együttműködésével készülő újrahasznosított molinótáska és strandtáskáink széles skálája vagy a HEKKes felsőruházat, de szerepel a felhozatalaban a nyár egyik elengedhetetlen kísérője, az ART HEKK ideiglenes tetoválásai is a TATZ-nak köszönhetően. Idén újítottunk a pólók kínálatán s ezzel együtt a minőségén is.

A hónap designere az augusztusi WAMP-on: az ART HEKK

Neked melyik a kedvenced, és miért?

HEKK. Nagy, kicsi, mini, nagymarosi diófából faragva. Egyedi, kézzel készült, újrahasznosított, buja, Balaton, mindig megújuló, “Andrejes”, ahogy az ART HEKK maga is.

Természetes anyagok és letisztult vonalak augusztusban a WAMP-on
A hónap designere az augusztusi WAMP-on: az ART HEKK


2016. augusztus 07., 11.00-19.00 – Erzsébet tér – A belépés ingyenes!

Megosztás Facebookon