nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Öltözködjünk
Ruhareinkarnáció, avagy így lesz a pólóból nyaklánc, a farmerból fotel

Ruhareinkarnáció, avagy így lesz a pólóból nyaklánc, a farmerból fotel

Ökoruhacserén jártam az ELTE aulájában, ahol pár lelkes környezettudatos fiatalon kívül textilek újrahasznosításával foglalkozó alkotókkal ismerkedtem meg. Csodaszép munkáikat látva ti is biztos kedvet kaptok egy kis kreatív kézműveskedéshez.
Avatar
Fodor Réka
f Ajánlom

Az ökoruhacsere előtt elvi vitába bonyolódtam Nagybán Piroskával, az esemény szervezőjével arról, vajon mennyire reális az, hogy vásárlás előtt átgondoljuk, honnan származik, és milyen körülmények között készül egy-egy termék. 

Ruhareinkarnáció, avagy így lesz a pólóból nyaklánc, a farmerból fotel

“Azt gondolom, hogy az emberek jelentős része képes rá, hogy elkezdjen a ruháiról is tudatosan gondolkodni, ahogy azt az ételeikkel kapcsolatban már sokan teszik. A rendezvény célja, hogy beszélgetés vagy az újrahasznosított termékek megismerése, esetleg a dokumentumfilm (A valódi ár – The True Cost) hatására gondolkodni kezdjenek, hogy valóban a hülyének is megéri-e a hiperolcsó pólóból megvenni a sokadikat, akkor is, ha adott esetben munkások élete, egészsége és a bolygónk élhetősége kerül veszélybe a termék gyártása során” – vallja Nagybán Piroska.

Nagybán Piroska (a kép jobb oldalán)
Nagybán Piroska (a kép jobb oldalán)

“A tudatos választás egyik útja, ha Fair Trade és biopamut termékeket keresünk, de a leginkább környezetbarát hozzáállás az, hogy csökkentjük az igényeinket, és amikor már minimumra csökkentettük, akkor a használt vagy az újrahasznosított ruhákból válogatunk. Nehéz mindig ökológiailag és etikailag megfelelő terméket választani, de a lényeg, hogy elkezdjük elmozdítani a fogyasztási szokásainkat ebbe az irányba. Lépésről lépésre. Ezzel párhuzamosan pedig jó, ha felfedezzük, mennyi csodálatos dolog van a világon, ami nem megvásárolható, mégis boldoggá tesz” – mondja Piroska, az ELTE humánökológia mesterszakos hallgatója.

Ez már nem recycling, ez bizony upcycling!

Miközben zajlott a ruhacserebere, csodálattal néztem, milyen klassz dolgokat lehet pár szakadt farmerből, eldobott nyakkendőből vagy a gyerek kinőtt pólójából alkotni.

Ruhából ruhát

Katona Dóri Julis, a renaiChance alkotója hat éve kattant rá az újrahasznosításra. Régi ruháit a varrás mentén szétszedte, és kombinálni kezdett, mit csináljon a még jó állapotban lévő részekkel. Az első kísérleti példány egy táska volt, amit a párjának varrt egy régi farmerből. Annyira jól sikerült, hogy évekig azt hordta. A Forrai Magániskola divat és stílustervező szakára járt, miközben egy francia divatáruház üzletében is dolgozott. Ott megtapasztalta, milyen mennyiségben özönlik be az új áru, mennyi eladhatatlan termék áll a raktárban, és milyen sokat vissza kell küldeni az anyavállalatnak. Látta a “fast fashion” hulladéktermelését, és mire végzett az iskolában, már tudta, hogy az újrahasznosításban fogja kiélni a kreativitását. Azóta már varrt ingujjból szoknyát, Martens bakancsból táskát és övet, kanapéhuzatból plüssmackót. Munkáit a Palomában találjuk meg.

“Túl rövid az élet ahhoz, hogy olyannal foglalkozzunk, amit nem szeretünk” – mondta Tripolszky Sarolta, aki egy sorsfordító hegyi túra alatt (hegyi mentők találtak rá hat nap bolyongás után) jött rá, hogy a textil-újrahasznosítás a jövője. Sarolta több szálon is kapcsolódik a környezetvédelemhez: jelenleg a CEEweb munkatársa, a Reciklista bloggere, korábban pedig Brüsszelben volt környezetvédelmi lobbista. “Az öltözetemmel is képviselem azt, amiben hiszek” – mondta Sarolta, aki workshopokban is oktatja a kreatív újrahasznosítást.
A Sharolta ruhák gondosan válogatott, kidobásra ítélt anyagokból készülnek, melyeket kézművesrészletekkel, nyomatokkal tesz a tervezője egyedivé. A hónap végéig a Nyitva Fesztivál RePityke műhelyében próbálhatjuk fel őket.

10 Fotó megtekintése

Újrahasznosítás

Katona Dóri Julis és a Martens bakancsból készült táska
Még több +
Dórinak a barátai bőröndszám hozzák a használt ruhákat. Ezt a csipkét például az Operaházból.
Még több +
Ballonkabátból pörgős szoknya
Még több +
Csipke került a poncsóra és a kézre is
Még több +
Ingujjból varrt szoknya
Még több +
Tripolszky Sarolta. Ilyen, amikor a vidámság és a lazaság találkoznak.
Még több +
Férfi kapucnis pulcsi és alkalmi modellünk
Még több +
A Sharolta kollekció darabjai több méretben készültek
Még több +
Sportosan elegáns női ruha
Még több +
trükkös, szexi háttal
Még több +

 Ruhából ékszert

Szinte mágnesként vonzott a CIRRhopp standja, ahol a szivárvány összes színében pompázó nyakláncok és karkötők csalogattak. Nem volt olyan, amit ne vittem volna szívesen haza magammal! Az ékszerek azon túl, hogy szépek, mind újrahasznosított pamutpólóból készültek. Balogh Kinga korábban használt ruhákkal foglalkozott, és a megmaradó árukészlettel szeretett volna valamit kezdeni. Eleinte a neten talált ötletek alapján készített ékszereket, de azóta már saját fonási technikákat is kitalált. A kezdetek óta voltak ugyan hullámvölgyek, amikor majdnem feladta, de mindig sikerült ezen túllendülnie, és öt év után végre elmondhatja, hogy ez a munkája.

Főállású újrahasznosítónak vallja magát Kopócs Éva, aki fiai mellé most várja a negyedik kisbabáját. “A kis kézműves műhelyeknek az a varázsa, hogy az árubeszerzéstől a kivitelezésig, a postázástól a fotózásig minden a te munkád” meséli Éva. A Maminvent legkeresettebb termékei a kismama élettapasztalatából születtek; ilyenek azok a hatalmas táskák, melyekbe minden belefér: váltóruha, pelenka, cumisüveg, űrállomás, valamint azok a nyakláncok, melyeket nagy, színes golyók díszítenek. Szoptatás közben a kicsik ezeket markolásszák, és ez úgy leköti őket, hogy nem nyüzsögnek, forognak. A standján főként nyakkendőkből készült ékszereket, kitűzőket láttam, de mesélte, hogy a gyerekei műanyag dinóiból is készített már fülbevalót.

8 Fotó megtekintése

Ruhából ékszer

Pamutból készült CIRRhopp nyakláncok és karkötők... Jókedvem lesz, hacsak rájuk nézek!
Még több +
Balogh Kinga és egy hippi mellény. (Nyakunkon a nyár, jönnek a fesztiválok. Én szóltam...)
Még több +
Kinga kisfia a POP nevet adta ennek a nyakláncnak, mert úgy néz ki, mint a pattogatott kukorica
Még több +
Kopócs Éva, a Maminvent alapítója, kézművese, webdesignere, fotósa, marketingese és értékesítője, vagyis mindenese. Nyakában a kisbabák kedvenc ékszerével.
Még több +
Maminvent ékszerek és táskák
Még több +
Na mire jó apa nyakkendője?
Még több +
Ez egy igazi kincses ládikó
Még több +
Tényleg lenyúlom apámtól a nyakkendőket...úgyse hordja már
Még több +

 Ruhából bútort

Az Old Blue cég névjegykártyáján ez a szlogen áll: “a farmered második élete”. És valóban; a kopott, szakadt nadrág ép részéből bámulatos dolgok születnek: aprócska virágok, díszpárnák, puffok, szőnyegek és babzsákok. A cég 150 terméket gyárt, de Plank Ildikó és férje egyéni megrendelésre is készít bútorokat. Mutattak különleges irodai forgószéket, kanapét vagy kerti nyugágyat, de számomra Ildikó aprólékosan, kézzel megvarrt farmer virágocskája szerelem első látásra.

5 Fotó megtekintése

Ruhából bútor

Plank Ildikó és egy Old Blue puff, ami farmerzsebekből készült
Még több +
Kézzel varrott virágok. Még mindig nem tudtam rájönni, hogy teszi rá Ildikó a gombokat...
Még több +
Különleges ez az ajtódísz: kedves, ugyanakkor vagány is
Még több +
Használt farmerból díszpárna
Még több +
Nagyon kényelmes volt ez a fotel, szinte belesüppedtem.
Még több +
Megosztás Facebookon