Öltözködjünk

Tilos a miniszoknya a középiskolában

Az egyik új-zélandi középiskola igazgatóhelyettese negyven diáklányt kötelezett arra, hogy a jövőben miniszoknya helyett legalább térdig érőt viseljenek az iskolában.

Cherith Telford igazgatóhelyettes szokatlan és meglepő döntését azzal magyarázta, szerinte a túlságosan rövid szoknyák elvonják a középiskolás fiúk és férfi tanárok figyelmét az oktatásról. A lányoknak biztonságos munkakörnyezetet szeretnének teremteni az iskolában, míg a fiúkat a zavaró körülményektől óvnák meg.

A középiskola miniszoknya elleni lépése ellen diákok, szülők, feministák és egyetemi oktatók együttesen szólaltak fel, hiszen a szoknya hossza nem lehet mérce Új-Zélandon sem. Deborah Russell, aki Új-Zéland egyik legjobb hírű egyetemén, a Massey Egyetemen tart órákat, így reagált az esetre:

“Elképesztően dühös vagyok. Ez a döntés azt az üzenetet közvetíti a lányok felé, hogy ők a felelősek a fiúk szexuális viselkedéséért, egyúttal a fiúknak azt a hibás üzenetet közvetíti , hogy szexuális viselkedésük kontrollálhatatlan.

A szexuális bűncselekmények megelőzéséért küzdő Rape Crisis vezetője, Debbi Tohill szerint az eset remek példája annak, hogy mennyire gyakori és hétköznapi még mindig az áldozathibáztatás.

A középiskola igazgatóját még nem sikerült elérni, így az ő álláspontja egyelőre nem ismert – írja az Index.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top