Öltözködjünk

Magyar tervezők, akik a minimálra esküsznek

Mindhárman minimál stílusban utaznak. Kiss Saroltát, a Non+, Schwertner Jankát, a Pici and the city gyermekruhamárka és Csányi Annát, az Alapdarab tervezőjét kérdeztük többek között arról, szerintük mi ebben a stílusban a pláne.

A minimál stílus mindig is jelen volt a divatban, de most mintha még közkedveltebb lenne. Igény van rá, vagy valami egyéni vonzalom az egyszerűség és letisztultság felé az, ami miatt a kollekciótokat leginkább ez a vonal határozza meg?

Saci: A NON+ márkát én több mint hat éve azért hoztam létre, mert sem stílusában, sem minőségében nem találtam olyan ruhákat, amilyeneket hordani szerettem volna.
Mindig is az egyszerű, letisztult irányvonalat képviseltem munkáimban, legyen az grafika, lakberendezés vagy dekoráció. Így az öltözködésben is az egyszerűség, a minimál stílus volt az, amit a legelejétől kezdve következetesen építgettem.

Janka: Ez a stílusvonal az anyasággal együtt csöppent az életembe, úgy három éve már, és egyre csak erősödik. Egyszerűen nézem a dolgokat, és a “kevesebb több elvet követem”, így ez hatással van rám a ruhatervezésnél is.

Anna: Aki nagyon szeret öltözködni, de hamar meg is unja a ruháit, mint például én, annak két választása van. Vagyonokat költ el időről időre, vagy megpróbál olyan ruhákat vásárolni, amiket többféleképpen variálhat. Ezeket különféle kiegészítőkkel díszítheti, esetleg több évszakon át is hordhatja. Az Alapdarab ruháival én ennek a kihívásnak szeretnék megfelelni, és ezért áll hozzám közel ez a stílus.

Konkrétan ebben a szezonban, az új kollekciótokban miért éppen a minimál?
Saci: Nálam a kollekciók egymásra épülnek, jól kombinálhatók egymással, nem divat- és trendfüggők, időtálló fazonok és épp ezért egyediek és stílusosak. Mint korábban, úgy most is…

Megnézem
Összes kép (1)

Janka: Folyamatosan a könnyű variálhatóságot és a praktikumot helyezem előtérbe. Egy baba öltöztetése össze sem hasonlítható egy felnőttével. Egy baleset a pelusban, és nadrágcsere. Egy óra múlva egy büfi, és jöhet is a felsőcsere. És ez megy egész nap… Ha a minimál stílus vonalán mozgunk, és tudatosan válogatjuk össze a kicsi gardróbjába azt a pár remekül kombinálható darabot, mindig “tiptop” lesz a babánk.

Anna: Nagyon pörög a világ, zsong a város, mindenki “multitasking”… kell egy kis nyugalom a szemnek, kell valami, amin megpihenhet a tekintet. Szeretem, ha meglátok egy nőt, akkor például a mosolyát, tartását, kisugárzását veszem észre először, a lényére leszek figyelmes. A ruha egy eszköz, ami a szépséget emeli ki. Ha túl sok, akkor elvész az ember mögötte.

Mi ebben a lényeg?

Saci: Szerintem az, hogy mi egy alapot adunk a kényelmes és stílusos mindennapokra, de az, hogy egy ruhából ő egy sportos vagy épp egy elegáns szettet rak össze, az rajta múlik. Lehet a basic ruhákat tornacipővel, magassarkúval, vagy épp papuccsal hordani, egy kardigánnal, zakóval vagy egy szép ékszerrel is. Rajtunk múlik, hogy mit hozunk ki belőle. A lényeg egy jól átgondolt letisztult alap, a jó minőség, a felismerhető egyéni stílusjegyek és a kényelem.

Janka: A tavaszi kollekciómnál azt az elvet követtem, hogy egy darabon van a hangsúly, ez nálam a pantalló. Nem tehetek róla, de a koptatók és a bojtok a gyengéim. A feketén és fehéren kívül három szürke árnyalattal dolgoztam, melléjük jött be két szín, a smoothie zöld és a púderrózsaszín. Remekül erősítik, és egészítik ki egymást.
Anna: Pontosan ez, hogy jól kombinálható, és nem vész el az egyéniség, ezt emeli ki a minimál.

Megnézem
Összes kép (1)

Sokan azt gondolják, egy üzenettel a pólón, vagy extravagáns mintákkal, különleges fazonokkal lehetnek csak jól öltözöttek és kirívóak. Kinek ajánljátok a minimált, kinek állhat ez jól? 

Saci: Mindenkinek, aki szereti a pamutruhákat – mert puha, ölelő holmi mind! Akinek az egyszínű, minta nélküli, egyszerű de frappáns fazonok tetszenek, akiknek az élet más területén is ez a mottója: “a kevesebb több!” És ez a gyerekek öltöztetésére is vonatkozik. Nem kell semmit sem túlbonyolítani. Az öltözködést sem. Egy szín, egy letisztult öltözék pont olyan kifejező, mint egy tekintet vagy egy mosoly. Ha zaj van körülöttünk és rajtunk, akkor nincs nyugalom. Az egyszerűség nekem a kiegyensúlyozottságot és a nyugalmat tükrözi. És ez a legfontosabb.

Janka: Azoknak a szülőknek, akik előnyben részesítik a minőségi, hazai termékeket. Tudatosan vásárolnak, és persze azonosulni is tudnak ezzel a vonallal.A pici and the cityben 0-24 hónapos babáknak készítem az öltözékeket, így nyugodtan kijelenthetem, hogy minden boldog babának jól áll ebben a korosztályban.

Anna: Nem fogod elhinni, de nem volt célközönségem, komolyabb koncepcióm. A vásárlóink között van fiatal friss diplomás lány, komoly üzletasszony, több gyerekes családanya, középkorú és idősebb hölgy is. Kedvencem, mikor anya és lánya jön együtt vásárolni! A minimál stílus annak a nőnek áll jól, aki nem akar elbújni. Akinek nem a ruhája csillog, hanem a tekintete

Megnézem
Összes kép (1)

Vajon lehet ez a divat jövője?

Saci: Annak akinek ez a stílusa, mindenképp. A lényeg, hogy önmagad legyél, bármiben is jársz… érezd jól magad!

Janka: Azt gondolom, az egyéniség a legmenőbb divat. Ezt próbálom sugallni ruháimmal is.

Anna: Akár lehet is. Látod az építészetben, a lakberendezésben, a művészetben, egy színházi díszletben. Tisztulnak le a dolgok. Megnyugszik a lélek, ha csak egy pillanatra is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top