Öltözködjünk

Megmutatni, hogy minden test szerethető

Európai városok ikonikus helyszínein, fehérneműben fotózza az embereket egy német fotós, Silvana Denker. Jó oka van rá.

Egy német kisvárosból Európa nagyvárosaiba repítette egy ötlet: megmutatni, milyen sokfélék vagyunk, önbizalmat adni nőknek és férfiaknak, mindezt Photoshop nélkül. Ez Silvana Denker forradalmi fotósorozatának zanzásított története, de mivel jóval többet érdemes tudni a BodyLove vagyis Testszeretet elnevezésű projektjéről, így milánói látogatása során kifaggattam, honnan is jött az ötlet, s milyen fogadtatásra talált a fehérneműs fotózás, mely bejárja lassan egész Európát.

Eddig leginkább divatanyagok főszereplőjeként vagy fotósaként találkozhattunk a neveddel, ám a BodyLove nem éppen szokványos fotósorozat! Honnan jött az ötlet?

Silvana Denker: Egy rosszul sikerült megbízásból! Ugyanis a megbízóm csak utólag közölte, hogy a három plus size modell képét nem kellett volna retusálnom, így sajnos nem tudják megjeleníteni a képeket. Mi azonban megosztottuk a Facebook oldalainkon, és elképesztő volt a pozitív visszajelzés: az emberek kíváncsiak voltak három kerekded modell meztelen képeire, és még többet akartak! Így egy rögtönzött fotózást szerveztem kisvárosom egyik utcáján, Siegenben, ahol nyolc lányt kértem fel, hogy fehérneműben, fekete betűkkel a hasukra festve pózoljanak a kamerám előtt. Álmomban sem gondoltam, hogy önálló projektté növi ki magát a dolog!

Silvana Denker
Silvana Denker

Miért éppen BodyLove, és mi volt a cél?

Silvana Denker: Évek óta azért küzdök, hogy pozitív változás történjen a társadalomban a testalkatok sokszínűségét illetően. Elkötelezettségemnek személyes indíttatása is van, hiszen sokáig küzdöttem étkezési rendellenességgel, és nagyon sokszor támadtak a kinézetem miatt. Rájöttem, nekem is jogom van szépnek érezni magam, és erre biztatok másokat is. És talán azokat is elérem ezzel a fotósorozattal, akik engem vagy másokat kritizáltak, és támadtak. Így talán megállíthatjuk a testszégyenítést.

Milánó előtt hány városban készült el a fotósorozat?

Silvana Denker: Ez a 13. állomás, és szinte fel sem fogom, hogy itt vagyok! Hihetetlen érzés volt akár London vagy Párizs ikonikus helyein fotózni, egy cél lebegett előttem: megmutatni, hogy minden test szerethető! Hamarosan pedig azt is elárulhatom, mely európai városok a soron következők!

Hogyan választod ki a modelleket?

Silvana Denker: Fontos kiemelnem, hogy nem modelleket keresek, hanem hétköznapi embereket, hiszen az ő valóságukat szeretném megmutatni. Szerencsére sok plus size bloggert ismerek Európa-szerte, akik szívesen megosztják a Facebookon közzétett felhívásomat, és így találnak meg egy-egy városból a fotók szereplői.

Felfokozott érzelmek, izgatottság és meghatódottság jellemzi a fotózásokat, ezt személyesen is átélhettem. Mi volt a legmeghatóbb pillanat?

Silvana Denker: Az egyik fotózáson egy 41 éves hölgy a fotózás végeztével odalépett hozzám, és könnybe lábadt szemmel mondott köszönetet a biztatásért, ugyanis évek óta még a férje előtt sem mert már levetkőzni, és most végtelenül büszke magára, a kampánynak köszönheti, hogy jobban érzi magát a bőrében. Bevallom, én is könnyekben törtem ki!

Megnézem
Összes kép (1)

Óriási médiavisszhangot kapott a kampány, de mindenki pozitívan reagált?

Silvana Denker: Tudod, a jó és a pozitív mindig győz. Egyik alkalommal egy vezető német tévécsatorna is megosztotta egyik képemet, és 12 ezer ember nyomta meg a Tetszik gombot. Noha voltak negatív hozzászólások is, de elenyésző amellett, amennyi támogatást és köszönetet kap a projekt. A francia Elle magazin, az amerikai People magazin és az amerikai Cosmopolitan is elismerően írt a BodyLove kampányról, ami megtiszteltetés, és óriási öröm mindannyiunknak!

 A szerzőről

A Milánóban élő Szkiba Zsuzsanna – vagyis mindenki Zsuzskája – magát csak pozitívtestkép-aktivistának és önbizalommentornak hívja. 3 éve naponta segít nők ezreinek, hogy – először a lelküket ápolva, majd divattanácsokkal ellátva őket – jobban érezzék magukat a bőrükben. Hitvallása, hogy egy nő szépségét, értékeit s helyét a világban nem a farmernadrágja mérete határozza meg, hiszen egy nő 42-es méret felett is élhet teljes, egészséges és önbizalommal teli életet. Beauty With Plus nevű weboldala és az ehhez tartozó Facebook-közösség tagjai súlytól s kortól függetlenül kíváncsiak tanácsaira, legyen szó a tükörben látható nő megszeretéséről vagy épp a nagyméretű fürdőruhák divatjának újdonságairól. Internetes naplója vidám, pozitív hangvételű, de olykor komoly témákat feszeget, a célja, hogy minden nő visszanyerje önbizalmát, a tükör pedig ne legyen többé ellenség.

Weboldal: www.beautywithplus.com

Facebook: https://www.facebook.com/beautywithplus

 

További plus size témájú írások az NLCafén:

Tudj meg még többet Silvanáról!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top