Öltözködjünk

Ugyanolyan ruhákat hordanak majd a férfiak és a nők?

Egyre több ruhamárka áll elő olyan termékekkel, kollekciókkal, melyek nem csak férfiaknak vagy nem csak nőknek, hanem mindkét nemnek készülnek. De vajon lesz-e ebből tömegdivat?

A divattrendek valódi működését mindig az mutatja meg, vajon képesek-e eljutni a vásárlóig vagy megmaradnak a kifutón, esetleg a kevés, nagyon gazdag ember játékszerévé válnak. A genderless clothing, vagyis a nemektől független öltözködés azonban már elérhetővé vált a tömegdivat szintjén is és így kiderülhet, hogy a végfelhasználó mit gondol róla.

Akár azt is mondhatjuk, hogy a hippik hosszú haja, virágos ingei és a Mary Quantnak köszönhető Twiggy stílus is egyfajta előzménye volt a társadalmi nemekkel kapcsolatos elvárások elleni lázadásnak. A kis mellű, fiús modell lányok aztán hosszú időre át is vették a hatalmat. A néhány éve divatossá vált hosszú hajú, kisminkelt fiú modellek, főleg pedig a nyíltan transgender arcok, mint Lea T, valódi újdonságot jelentettek. Sokakat annyira megijesztettek, hogy egyből az eddig ismert világ végét vizionálták, mert hiszen hogy is élhetnénk nyugodtan, ha nem tudhatjuk valakiről azonnal és biztosan a külseje alapján, hogy férfi vagy nő?

Ugyanolyan ruhákat hordanak majd a férfiak és a nők?

A divat művészet

A kifutón tehát már egy ideje láthattunk fiúkat és lányokat vegyesen ugyanolyan ruhákban, de lássuk be, hogy ez inkább csak a szakmát érintette. Meg is magyarázták: a divat művészet, a ruha műalkotás, nem hajlandóak választani, hogy férfi vagy női ruhákat terveznek, egyszerűen csak alkotni akarnak. Érthető és tiszteletreméltó elképzelés, de ugye azokat a ruhákat azért mégis csak szeretnék el is adni a végén, tehát cseppet sem mellékes, hogy mit szól mindehhez a vásárló.

Tagadhatatlan, hogy sokan még mindig akkor érzik magukat biztonságban, ha már egy bébiről is nyilvánvaló, melyik nemhez tartozik, ruhavásárlásnál pedig azoknak jut eszükbe elgondolkodni egy másik nemhez tartozó darab felpróbálásán, akiknek az önmegvalósítás fontosabb, mint a hagyományok.

Andreja Pejic ausztrál modell
Andreja Pejic ausztrál modell

Sokkal fontosabb szempont lehet, hogy a női holmikból mindig jóval nagyobb a választék, sokszor olcsóbbak is, a férfiaknak készült termékek pedig a legtöbb esetben sokkal kényelmesebbek. Iparági beszámolók szerint megindult egyfajta keresztvásárlás, főleg a tudatosabb, pénzesebb vásárlók részéről. A londoni Selfridges tavaly bátran bele is vágott és létrehoztak egy külön, nem nélküli ruharészleget Agender, azaz nemtelen elnevezéssel. A bátorság mellett persze nyilván szerepet játszott a dolog hír- és marketingértéke is, de ettől függetlenül remek belegondolni, hogy a szuper konzervatív ötórai teával egy épületben szuper haladó eszmék is helyet kapnak.

De akarja-e az igazi vásárló?

Tekintettel a Selfridges áraira és az Agender nyilvánvaló publicitásnövelő hatására, még ha örülünk is a lehetőségnek, azért nem gondoljuk, hogy ez tömegek számára jelentene valódi opciót. A Zara elérése azonban már igen komoly valami, ha ők piacra dobnak egy stílust, könnyen előfordulhat, hogy pusztán csak a kortárs nyomás miatt tízen- és huszonévesek százezrei veszik meg és viselik boldogan. Márpedig a Zara kihozott egy 16, szuper minimalista alapdarabból álló kapszulakollekciót Genderless, azaz ismét csak nemtelen névvel, ami rendesen megmozgatta a világot. Valljuk be: a kollekció önmagában semmi különös. Kényelmes macinacik és felsők, fehér pólók, farmer, dzseki és rövidnadrág – mindenkinek van már ilyenje. Csak persze fiú-lány változatban, a “megfelelő” szabással és méretben.

Megnézem
Összes kép (1)

Az a nagy kérdés, kell-e nekünk egy másik fehér póló, csak azért, mert egy bizonyos kapszulakollekció része. Igazán tudatos, és egyébként a társadalmi elvárások értelmes felülvizsgálatát teljes szívből támogató fogyasztóként azt kell mondanunk, hogy nem. Igen, fontos, nagyon-nagyon fontos, hogy mindenki úgy lehessen önmaga, ahogy azt a legjobbnak érzi, külső nyomás nélkül, férfiasan vagy nőiesen. És igen, ha a vásárlás a jövőben egyszerűbbé válik és kényelmes, olcsó holmik jelennek meg, amiket fiúk és lányok egyaránt viselhetnek, az csodálatos opciót jelent. A következő fehér pólónál már simán lehet, hogy egy ilyet választunk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top