Öltözködjünk

100 ezrébe került a diákoknak, hogy két nappal később vitték vissza a szalagavatóra kölcsönzött ruhákat

100 ezer forintos büntetést rótt ki a ruhakölcsönző azokra a gimnazistákra, akik a szalagavató bálra kölcsönzött ruhákat két nappal később, hétfőn vitték vissza. Vajon jogszerűen járt el a kölcsönző a fiatalokkal szemben?

Noviczky Csilla, a Budapesti Békéltető Testület szakértője a Kossuth Rádió műsorában mondta el, egy gimnazista igazságtalannak tűnő büntetés miatt kereste meg szervezetüket. Osztályában megszavazták, ő vállalja a szalagavatóval járó szervezési feladatokat. A ruhakölcsönzővel szerződést kötött, amelyben elfogadta az általános szerződési feltételeket.

A gimnazisták a szalagavatós ruhákat egyenként vitték volna vissza, ugyanakkor a kölcsönző honlapja szerint az üzlet hétvégéken zárva tartott, ezért csak hétfőn mentek vissza a ruhákkal. És ekkor szembesültek vele, máris két napot késtek, ami azonnal 100 ezer forintos bírságot jelentett számukra.

Noviczky Csilla arra a kérdésre, hogy fiatalkorút kötelezhet-e egy ilyen szerződés, elmondta, 18 éves kor alatt elvileg nem köthető ilyen jellegű megállapodás. A ruhakölcsönzés nem tartozik a hétköznapinak számító ügyletek körébe, ahhoz az ügyfélnek már rendelkeznie kell bizonyos érettséggel, hogy megértse, mit ír alá, majd ezt másokkal közölni is tudja. A szakértő szerint valószínűsíthető, hogy ezek a feltételek ebben az estben nem álltak fenn, a kölcsönző nem köthetett volna szerződést a diákkal.

100 ezrébe került a diákoknak, hogy 2 nappal később vitték vissza a szalagavatóra kölcsönzött ruhákat

Hegedűs Dóra, a Promtime Rendezvényszervezés vezetője úgy nyilatkozott a műsorban, cégüket többnyire olyan végzős diákok keresik fel, akik a szerződést az iskola igazgatójával vagy az osztályfőnökkel íratják alá.

A kölcsönző magatartását megérti, hiszen ha a szalagavatókra akár négy ruhára is szükség lehet, és ha azokat nem viszik vissza pénteken, azokat nem tudják a hétvégén kitisztíttatni, pedig nagyon sok esetben a szetteket hétfő-kedden már ismét ki tudnák adni. A késedelmi kamat ebből a megközelítésből jogosnak tekinthető – írja a Híradó.hu.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top