Öltözködjünk

Retró, arany és minimál – ilyen lesz a 2016-os év divatja a magyar tervezők szerint

12 tehetséges, magyar divattervező mondta el az NLCafénak, hogy szerinte melyek lesznek a 2016-os év legmeghatározóbb divatirányzatai.

TheFour

Szerintünk idén a társadalmi hangulat nagyon nagy hatással lesz a trendekre, folyamatosan borzasztó hírek érkeznek, amelyeket nem lehet figyelmen kívül hagyni, és aggodalommal töltik el az egész világot. Éppen ezért idén a divatnak az lesz a feladata, hogy ezt a közhangulatot feloldja,enyhítse. A pasztellszínek, a mintás darabok mind pozitív és meleg hangulatot árasztanak, ami ezt a célt szolgálja. 2016-ban a színes, de nem túl élénk darabok lesznek a meghatározók a mi véleményünk szerint.

Megnézem
Összes kép (1)

Nagy Noémi (Prieston by Noémi Nagy)

A 70-es évek erőteljesen visszatérnek mind az anyagok, mind a minták és a formák tekintetében. Egyfajta lazaság, hanyagság lesz jellemző. Élénk színek és motívumok tarkítják a ruhákat, olyan benyomást keltve, mintha az ember egy marokkói piac színkavalkádját szemlélné. A rojtok és tollak hangsúlyos szerephez jutnak. A 2016-os tavaszi–nyári kollekció a Dirty Birdie nevet kapta. Legjellemzőbb színe a pink. Az anyaghasználatot tekintve pedig a márkára jellemző plasztikus és áttört motívumú anyagok, printek és kristályok jelennek meg – ötvözve némi pikantériát és bájt.

Megnézem
Összes kép (1)

Cakó Kinga (CAKO)

A tavaszi-nyári trendek közül a geometrikus minták és vázlatszerű grafikák állnak közel hozzám. Tetszik, ahogy az élénk, vibráló színek pasztelltónusokkal keverednek. A saját kollekciómban is megjelennek geometrikus elemek, de főleg a szabásvonalakban.

A kollekcióm fő inspirációs forrása az 1970-es évek geometrikus formavilága, ami a ruhák sziluettjében és az arányok elvágásában jelenik meg. A kollekció fő színe a napsárga, de megjelenik a fehér és a türkiz is, a víz és az ég hideg kékjét szimbolizálva. David Hockney 1967-es, A nagy csobbanás című festménye különösen erős hatású volt számomra.

Megnézem
Összes kép (1)

A WonderLAB tervezői

Bori Bianka Jewels

Szerintem 2016 legfontosabb trendjei között továbbra is megjelenik a minták használata, a csillogás, a fémesség. A BORIBIANKA Jewels márka SS16-os ékszerei a finom, egyszerűbb formák, de különleges textúrák mentén fog elindulni, egy kis csillogással. Absztrakt mintákkal a statement darabok is dominálni fognak.

Megnézem
Összes kép (1)

DVA – Kaptay Annamária, Csáki Klaudia

A tavalyi ezüstláz után idén az arany lesz az új őrület, valamint az ahhoz közel álló bézs és nyers árnyalatok. Emellett továbbra is hódítanak a fényvisszaverős részletek, melyek a hétköznapi öltözetbe egyre inkább beszivárgó sportos megjelenést erősítik. Ez az utcai sportosság tükröződik az élénk, telt színek használatában is, különösen a kiegészítők terén. Idén a feltűnő kiegészítők teszik bármelyik egyszerű, letisztult, lezser öltözetet igazán izgalmassá.

Megnézem
Összes kép (1)

Marillai Évi, Csík Orsolya – INQ concept

2016 legfontosabb trendjeit a ’90-es évek sziluettjei és a ’70-es évek alapanyagai határozzák meg. Laza formák nosztalgikus részletekkel, testet követő, szexi vagy romantikus elemekkel. Alapdarabnak számít a bő, rövid ujjú póló, nem feltétlen dzsörzéből, hanem bármilyen más anyagból szabva, jellemző és nagyon karakteres a bársony vagy selyemfényű anyagok. A midi szoknyák kicsit meghosszabbodnak, és a pasztellszínek mellett a military-zöld és a monokróm fehér összeállítások a meghatározóak.

Megnézem
Összes kép (1)

Füzi Réka – Folenta Design 

Mivel követem a trendeket, idén én is a minimál stílusra fogok több figyelmet fordítani a nagy, hangsúlyos ékszerek mellett, amiket különböző anyagokkal kombinálok. (pl: fára, fémre, ásványokra) Színeket tekintve továbbra is előnyben részesítem a finoman átmenetes pasztellszíneket, amiket akár egymással is lehet kombinálni. Az ékszerek egyedi festésének köszönhetően nagyon széles a paletta. Idén a rózsakvarc és a babakék lesz nálam a középpontban, aminek azért örülök, mert nagyon jól passzolnak egymáshoz, így biztosan születnek majd szép színátmenetes darabok is.

Megnézem
Összes kép (1)

Illéssy Lenke – Ille-olla 

A 2016-os évben a funkcionalitás fontossága tovább erősödik: egy ruhadarab ne csak jól nézzen ki, hanem egyben a mindennapi életünket és minket is szolgáljon, mint például az ille-olla soft shell kabátok esetében, ahol a kabátok nemcsak egy letisztult, egyben különleges szabásvonalat követnek, hanem az esőkabát funkciót is betöltik: vízállóak, szélállóak és légáteresztőek, tehát nem izzadunk bele, a termo jellegű belseje pedig kényelmes, puha tapintású. Egyre fontosabb a természetesség: hogy a választott ruhadarabok anyaga bőrbarát és kényelmes viselet legyen, amibe nem izzadunk bele, nem szúr, nem okoz kiütéseket. Ezért mi a nyári kollekciónkban pamut, illetve viszkóz anyaggal dolgozunk.

Retró, arany és minimál - ilyen lesz a 2016-os év divatja a magyar tervezők szerint

Tomcsányi Dóri

A trendek közül két dolgot emelnék ki, amelyek a mi tavaszi/nyári kollekciónkban is visszaköszönnek. Ezek a bő szárú nadrágszoknyák, amelyek most visszatérnek mindenféle hosszban, illetve a szinte örök virágminta, ami nálunk retró ihletésben jelenik meg.

Megnézem
Összes kép (1)

 

Szimon Ágnes Nóra – ZoePhobic

Már évekkel ezelőtt is érezhető volt, hogy az emberek egyre inkább hajlanak a “slow movement” szemlélet felé, de mintha mostanra ért volna be igazán a tervezők és a vásárlók részéről is. Emiatt a trendek közül a legmeghatározóbbnak a letisztult, minőségi minimalizmust látom. Teljes ruhatárcsere helyett idén jobb, ha alapdarabokat szerzünk be (jó szabású farmer, természetes anyagú, egyszerű felsők, kényelmes pamut ruhák), és a kiegészítőkre fektetjük a nagyobb hangsúlyt. Visszatérnek a hosszú nyakláncok, a többdarabos karperecek. Színek terén is jobb, ha az egyszerűségre törekszünk: fekete, fehér, szürke, púder. Ezekhez bármilyen színű kiegészítő tökéletesen passzol, és a variálásukkal egészen eltérő szetteket kapunk.

Megnézem
Összes kép (1)

Maráczy Manuéla (Manuela)

Saját munkámból kiindulva a 2016-os év a merész mintákról és játékos formákról fog szólni. Bátor kombinációk színekben, valamint nagy méretű kiegészítőkkel várom az új évet. Gyerekdivatban pedig semmiképpen nem utánozva a felnőttek világát, hanem egy teljesen sajátos egyéni erős gyerektrendi világot fogunk látni, ahol a gyerekekkel együtt jön létre a trend, maguk által formált ízlésvilág lesz látható. Itt, mi felnőttek örülhetünk, hogy létrehozhatjuk (mint egy  végrehajtó erő) az Ő fantáziájuk által formált mintákat, elképzeléseket.

Megnézem
Összes kép (1)

Kovács Ágnes (AGNESKOVACS)

2016-ban újra előtérbe kerülnek a nagyon nőies kézitáskák kis fogóval és kifinomult vonalvezetéssel. A valódi bőrből készült darabok maradnak a legkedveltebbek, de idén a különlegesen színezett bőrök kapnak nagy szerepet, legyen az sötétkék, púderrózsaszín, bordó vagy karamell. A puha nubuk- és hasított bőrök nemcsak belső anyagként, de táskatestként is újra felbukkannak. A karakteres, egyedi formákat finom részletmegoldások egyensúlyozzák ki 2016 legstílusosabb táskáin.

Megnézem
Összes kép (1)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top