Öltözködjünk

Lolita – porcelánillatú stílus a múltból

A képek láttán azt gondolhatnád, hogy egy kosztümös filmbe csöppentél, vagy esetleg a farsangi szezonhoz kínálok jelmezeket, de ez nem így van.

A lolita egy létező utcai öltözködési stílus. Japánból indult hódító útjára, valamikor az 1980-as években. Tokióban a Haradzsuku negyedet vasárnaponként elzárták a forgalom elől, ezáltal lehetővé vált, hogy a fiatalok a környező utcákban és a Jojogi parkban gyülekezzenek, rockelőadásokat hallgassanak, vásároljanak és ismerkedjenek.

Ekkor kezdett kialakulni az a szokás, hogy az itt gyülekezők különleges, szokatlan, régi időket idéző ruhákba bújtak. Ez vezetett számtalan különféle szubkultúra, köztük a lolita stílus kialakulásához is. Mára a világon nincs olyan hely, ahol ne lenne ennek a stílusnak képviselője.

 Lolita - a porcelánillatú stílus a múltból

A stílusra gyakran utalnak még a Gothic lolita vagy EGA/EGL (Elegant Gothic Aristocrat / Elegant Gothic Lolita) kifejezéssel. A Gothic lolita azonban csak a lolita divat egy alfaja.  Ezenkívül még jó néhány alfaj létezik, pl. country (vidéki stílus) classic (klasszikus) siro (csak fehérbe) kuro (csak feketébe).

 Lolita - a porcelánillatú stílus a múltból

A lolita stílus a viktoriánus és rokokó gyermekdivatból merít. A ruhák, a megjelenés és az életmód is az akkori szokásokat tükrözi. Az irányzat képviselői általában a porcelánbabaszerű külsőt szeretnék elérni.

A folytatásért kattints a Cinnamon4x caféblogra!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top