Öltözködjünk

Ne adj néhány napos újszülöttre zakót! – ilyen legyen a babád alapruhatára

Ha az első babádat várod, ne hagyd ki ezt az összeállítást, sokat spórolhatsz vele.

Nehéz ellenállni az édes babaruháknak, melyek a gyerekosztályokon sorakoznak, de a csecsemők esetében a divatozás helyett érdemes a praktikus szempontokat figyelembe venni. Ehhez adunk néhány tanácsot.

  • Készítsünk listát, főleg akkor, ha az első babát várjuk, mert hajlamosak lehetünk túlzásokba esni. A csecsemő pillanatok alatt kinövi a ruhát, és pénzt spórolhatunk meg azzal, ha okosan megtervezzük a vásárlást!
  • Ne csak arra törekedjünk, hogy menő darabokat válasszunk, hanem arra is, hogy azok 100 % pamutból, természetes, jól szellőző anyagokból készüljenek!
  • Az első időkben kerüljük a fodros, csipkés holmikat, amelyek zavarhatják a picit és a belső címkéket, varrásokat is nézzük át! Ezek az újszülött érzékeny bőrén irritációt okozhatnak.
  •  A helyes méret megválasztása sem elhanyagolható, hiszen a túl kicsi ruhában a baba feszeng, gátolja őt a mozgásban, a túl nagy pedig a biztonságérzetét csökkenti, amelyre az első pillanatokban még oly nagy szüksége van.
  • Ne hibáztassuk magunkat, ha a néhány napos kisbabánk folyamatosan sír az öltöztetés közben. Hozzá kell neki is szoknia ahhoz, ami később már rutin lesz. Annyit tehetünk, hogy olyan darabokat adunk rá, amelyek könnyen feladhatók, és egyszerűen, gyorsan levehetők.
  • Manapság már nem divat kislányokat csak rózsaszínbe öltöztetni, fiúkat csak kékbe. Bátran használható mindkét nemnél az aranyos piros, vagy nyáron a fagyiszínek, sőt még az erőteljesebb neonszínek is.  
  • Érdemes arra figyelni, hogy a babát korának megfelelően öltöztessük. Ne kényszerítsük bele idősebbeknek való ruhákba, ha nem muszáj, például ne adjunk néhány napos újszülöttre zakót, még ha babaméretben van, akkor sem, és csipkés habos ruhát sem, mert az már ízléstelen lehet.
  • A babának is jár a szép megjelenés, így ha az alkalom megkívánja, cseréljük le az otthoni játszós ruháját egy csinosabb darabra! Érdemes a több, kényelmes, egyszerű holmi mellé, egy-két ünnepiesebb rugdalózót is beszerezni.

Az első alapdarabok

Body: Évszaktól függetlenül jó, ha több kombidresszt vásárolunk, ujjatlan, rövid ujjas és hosszú ujjas egyaránt jól jöhet. Egyszínű vagy mintás, teljesen mindegy. Olyat érdemes választani, amit könnyű ráadni a babára, ugyanis a napi többszöri tisztába tételnél megkönnyítheti a dolgunkat. Spórolás végett több darabos bodycsomagot keressünk.

Mamas&Papas
Mamas&Papas

Előke: Más néven partedli vagy szakállka. Nem minden pici szereti, de praktikus, mert így jobban tudunk vigyázni a szép ruhákra. Vicces, jópofa darabok kaphatók, amelyekre ha ránézünk, az is minden bizonnyal vidámabbá teszi az etetést.

H&M
H&M

Rugdalózó: Hőmérséklettől függően adjunk a babára vékonyabb vagy vastagabb rugdalózót. Az egybe részes lábfejesnek is megvan a maga előnye, és a külön részes, lábfej nélkülinek is, így próbaképp vegyünk mindegyikből egyet-egyet, és majd meglátjuk, melyik fazon válik be jobban. A fehér és alapszínek mellett dobjuk fel a baba ruhatárát néhány mókás feliratossal vagy mintással is.

Pulcsi: Az első sétákhoz érdemes a kicsire kardigánt adni, a lényeg, hogy puha anyagból készüljön, ami a babakocsikázás közben is komfortérzetet nyújt neki.

Mamas&Papas, Gap
Mamas&Papas, Gap

Sapka: Mivel nagyon érzékenyek még a kis újszülöttek, akkor is szükséges nekik a sapka, amikor úgy gondoljuk, mi biztosan nem vennénk fel. Kezdetben nemtől függetlenül adjunk rá egy kis vékony fehéret, később bármilyen színűben aranyos lehet.

Zokni, kocsicipő: Sok kisbaba lerúgja a lábáról, és nem viseli el magán , de amilyen cuki kis babacipők kaphatóak, a trend kedvéért mi is szerezzünk be neki legalább egyet. Ha hordani nem is fogja, de kedves emléknek eltenni jó lesz.

Így állítsd össze a babád alapruhatárát!
Mango Baby, H&M

Pizsama vagy pólya Félreértés ne essék, a pólya igenis menő. Az újszülött számára kényelmes, és zavartalan alváshoz elengedhetetlen szerintem. Csökkenti az éjszakai ébredések számát, és ma már nagyon divatos, szép kis pólyák kaphatók. Ha azt tapasztaljuk, hogy a csecsemő nem szereti a pólyát vagy a hálózsákot, adjunk rá babapizsamát. Az alapdarabok mellett már egészen pici méretben nagyon helyes mesefigurásakat fogunk találni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top