Öltözködjünk

Ne főj a saját levedben – öltözködési tippek tikkasztó napokra

Azt gondolhatnánk, nagy melegben az a legfontosabb, hogy minél kevesebb ruha legyen rajtunk. Nem szabad azonban elfelejteni azt sem, hogy – a kánikulában és azon túl is – a ruha anyaga legalább annyira fontos tényező, mint a mérete és a mennyisége.

Természetesen természetesben

A nyári időszak legtöbbet hordott anyaga évszázadokon át a lenvászon volt, továbbra is rendkívül kellemes viselet. Sajnos borzalmasan gyűrődik, de a jó minőségű, tömöttebb szövésű (általában drágább) változat sokkal kedvesebben viselkedik, még nap végén sem néz ki úgy, mintha megrágták volna. Olyat is láttunk már, amit még vasalni sem volt muszáj, persze vállfán szárítva. A selyem szintén tipikus nyári anyag, de érdemes a mosott vagy nyers selymet előnyben részesíteni, mert a zsorzsett, taft és társai ilyenkor irritálhatják a bőrt, és kevésbé is szellőznek.

Selyem. lenvászon, batiszt
Selyem, lenvászon, batiszt

A jó minőség megint csak kevésbé gyűrődik, és szinte simogatja az ember bőrét, nagyon finom érzés, elképzelhető, hogy megúszhatjuk a vasalást. Az egyszerű pamutvászon is remek megoldás, de jellegükből adódóan ezek a holmik végképp kevéssé tartják a formájukat, és bizony előfordulhat, hogy vasalni is kell őket. Batisztból készült holmit már nagyon rég láttunk utoljára, végül is nem csoda, mert vékonysága miatt speciális szabást vagy bélelést igényel, viszont romantikus ruhákhoz az egyik legjobb választás. És még vasalni sem kell, ha ügyesen szárítjuk.

A műszál is lehet jó

Bár úgy általában a bőrgyógyászok nagyon nem ajánlják a műszálas anyagokat kánikulában, azért bőven akadnak kivételek. A természetközelinek számító cellulóz ugyan ebben a formában nem létezik emberi segítség nélkül, de mégis nagyon jó ruhaipari alapanyagnak minősül. Cellulózból, illetve a cellulóz különböző verzióiból készül ugyanis a viszkóz, a modál, a lyocell, a tencel és a rayon is. A minőségük ártól függően eltérő lehet, viszkóznál különösen széles a skála, láttunk már nagyon vacakot és szinte selyempuhaságút is belőle.

Modál, lyocell, tencel
Modál, lyocell, tencel

A modál, lyocell, tencel trió megbízhatóbb, mindhárom aránylag új fejlesztés, viszont ezek sajnos általában többe is kerülnek. Cserébe jól szellőznek, bőrbarátak és nem is gyűrődnek. Fehérnemű esetében nagyon jó tapasztalataink vannak a mikroszálas anyagokkal, amelyeket lézervágva, varrás nélkül is készítenek, így sehol nem vágnak be, sokkal kényelmesebb viseletnek minősülnek.

Technikai anyagok

A teljes mértékben vegyi alapon készült ruhaanyagok között is akad olyan, amit kifejezetten ajánlatos kánikulában viselni. Az eredetileg sporthoz kifejlesztett technikai anyagokat az athleisure és a health goth trendeknek köszönhetően már nyugodtan felvehetjük munkába, bulizni vagy nyaraláshoz is. Az ilyen anyagból készült ruhadarabok meglepő tulajdonságokkal rendelkezhetnek. Némelyik teljesen vízlepergető, mások megvédenek a káros napsugaraktól, és olyan is akad, amelyik segít a párologtatásban, ezért szinte egyáltalán nem izzadunk benne.

Technikai anyagok
Technikai anyagok

A nagy sportmárkák termékei szerencsésen ötvözik a fejlesztést és a designt, ezért igen megbízhatóak és tartósak, de igen jó tapasztalataink vannak az áruházi saját márkás holmikkal is. Még aki nem sportol rendszeresen, annak is érdemes legalább egy-két ilyen típusú pólót beszereznie, mert a nagy melegben rendkívül kellemes érzés, ahogy a legkisebb szellő hatása is érezhető a ruhával fedett bőrön, és nem kell a saját levünkben főni, mint a megszokott műszálas anyagok esetében.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top